Chrupiące kuleczki dyniowe

Chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku kuleczki z pieczonej dyni, która została mi z obiadu. Takie kuleczki to pyszna propozycja samodzielnej przekąski lub dodatek do dania głównego.

Składniki:

500 g upieczonej dyni u mnie piżmowa i hokaido
2-3 jajka
bułka tarta - ilość zależy od konsystencji dyni
curry
gałka muszkatołowa
chili
natka pietruszki
świeży imbir 
ząbek czosnku
sól morska
pieprz kolorowy

Wykonanie:

Dynię miksujemy blenderem. Dodajemy jajka, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy oraz przeciśnięty ząbek czosnku i starty imbir. Do masy wsypujemy stopniowo bułkę tartą. Masa powinna się dać łatwo formować w niewielkiej wielkości kulki. Każdą kulką obtaczamy w bułce tartej i układamy na desce wyłożonej folią spożywczą. Kulki wkładamy do zamrażarki na minimum 2-3 godziny. Dzięki zamrożeniu podczas smażenia lub pieczenia zachowają idealnie okrągły kształt.

Zamrożone kulki można smażyć we frytkownicy na głębokim tłuszczu lub tak jak ja zrobiłam we frytkownicy beztłuszczowej.

Tak przygotowane kuleczki wyśmienicie smakują samodzielnie podane z sosem jogurtowym lub jako dodatek do dania głównego.

Zamrożone kuleczki najlepiej przechowywać w woreczku strunowym i przygotowywać, gdy przyjdzie na nie ochota☺

Komentarze

Popularne posty