Raki gotowane na parze z białego wina
Raki, obok dziczyzny i ryb (szczególnie szczupaka) niegdyś królowały w tradycyjnej staropolskiej kuchni. Dziś niestety trudno je dostać. Mnie ostatnio udało się kupić surowe mrożone raki, więc przygotowałam je w bardzo prosty sposób by cieszyć się ich naturalnie pysznym smakiem.
Składniki:
500 g raków, u mnie surowe mrożone
300 ml ulubionego białego wina
200 ml bulionu warzywnego
fenkuł
2-3 ząbki czosnku
1-2 cm kawałek świeżego imbiru
sól morska
pieprz kolorowy
100 g masła
Wykonanie:
Raki (zamrożone) przekładamy do koszyka do gotowania na parze.
Do garnka wlewamy wino i bulion dodajemy czosnek, pokrojony w kawałki fenkuł oraz imbir. Solimy dodajemy pieprz kolorowy w ziarnach. Gotujemy na parze, aż raki staną się czerwone.
Wywar przecedzamy i gotujemy, aż się zredukuje. Pod koniec dodajemy masło. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Raki przekładamy na półmisek. Polewamy sosem. Posypujemy koperkiem. Przybieramy plastrami cytryny.
Zgodnie z powiedzeniem "smaku co na raku", bo jemy tylko szyjki rakowe, czyli mięso z ogona oraz mięso ze szczypców.
Pancerze warto wykorzystać do przygotowania masła rakowego, który jest idealnym dodatkiem do zup i sosów.
Komentarze
Prześlij komentarz