Anielskie ciasto


Delikatny jak chmurka angielski biszkopt na białkach. Dzięki cream of tartar (kwaśny winian potasu) białka nie tracą swojej objętości i biszkopt jest niezwykle aksamitny i delikatny. Ciasto wykończyłam ubitą śmietanką kokosową i owocami.

Składniki:

400 g cukru
185 g mąki typ 405
10 - 12 białek w temperaturze pokojowej
3/4 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki cream of tartar (kwaśny winian potasu)
łyżeczka esencji waniliowej
opcjonalnie skórka otarta z cytryny, pomarańczy lub limonki, jeśli chcemy nadać cytrusowy smak ciastu

obłożenie:

500 g kremu koksowego
2 łyżki cukru pudru
250 g truskawek
250 g borówek amerykańskich
kiwi zielone
kiwi złote

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Mąkę przesiewamy 5 razy ze 100 g cukru.
Do miski robota kuchennego wlewamy białka, sól i cream of tartar ubijamy na dużych obrotach około minuty, aż białka ubiją się na sztywną pianę.

Zmieniamy obroty na średnie i stopniowo dodajmy cukier (pozostałe 300 g). Ubijamy, aż piana będzie gładka i lśniąca.
Następnie dodajemy esencję waniliową i skórkę z cytryny. Mieszamy silikonową szpatułką. Następnie stopniowo wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy z białkami.

Ciasto wlewamy do okrągłej formy z kominkiem średnicy 24 cm, wygładzamy wierzch i pieczemy przez 35 do 40 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odwracamy formę do góry dnem, studzimy na kratce. Gdy ciasto ostygnie, delikatnie okrawamy ostrzem brzegi formy oraz wokół kominka.
Schłodzony krem kokosowy mieszamy z cukrem pudrem, a następnie ubijamy na sztywną pianę. Bitą śmietanę kokosową wykładamy na ciasto, ozdabiamy ulubionymi owocami.

Komentarze

Popularne posty