Dynia piżmowa w stylu hasselback

Pyszna pieczona dynia piżmowa, dzięki głębokim nacięciom zioła i masło dociera do jej  środka, dzięki czemu każdy jej kawałek jest pełny smaku i aromatu.

Składniki:

dynia piżmowa

200 g masła
kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
cebula czerwona
chili żółte
chili czerwone
rozmaryn
kilka świeżych listków laurowych
sól morska
koperek
natka pietruszki sól

Wykonanie:

Dynię kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazdo nasienne. Dynię układamy między dwoma pałeczkami do sushi lub drewnianymi łyżkami i kroimy na cienkie plasterki (dzięki łyżkom/pałeczkom nie docinamy do końca). Dynię przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Do rondelka przekładamy masło dodajemy starty imbir, przeciśnięty czosnek, cienko pokrojoną cebulę, chili pokrojone w plasterki, listki rozmarynu, liście laurowe oraz sól. Masło rozpuszczamy.
Masłem z ziołami polewamy dynię. Pieczemy w 180 stopniach C, aż dynia stanie się miękka, co jakiś czas polewamy masłem.









Gdy dynia jest już miękka do masła wsypujemy posiekaną pietruszkę i koperek. Dynię polewamy masłem i ziołami.

Komentarze

Popularne posty