Keczup domowy

 Domowy keczup jest prosty w wykonaniu, zdrowy, a co najważniejsze pyszny.

Składniki:

5 kg mięsistych pomidorów
1 kg jabłek
2 pietruszki
pasternak
marchewka
duża cebula
2 ząbki czosnku
2 papryczki czereśniowe> jeśli lubicie łagodny keczup to je pomińcie
2 czerwone słodkie papryki
2-3 łyżki octu spirytusowego
około 4-5 łyżek cukru
laska cynamonu
sól
pieprz
roztarte 2 ziela angielskie
zmielony liść laurowy
kilka roztartych ziaren kolendry

Wykonanie:

Pomidory, jabłka oraz resztę warzyw wyciskamy w wyciskarce wolnoobrotowej. Uzyskany sok przelewamy do garnka o grubym dnie, dorzucamy laskę cynamonu, roztarte ziele angielskie, zmielony liść laurowy oraz kolendrę gotujemy 2-3 godziny, aż sok odparuje o połowę.  Doprawiamt do smaku octem, solą, cukrem i pieprzem. Keczup przelewamy do wyparzonych słoiczków lub buteleczek, zakręcamy. Przechowujemy w zaciemnionym, chłodnym miejscu.

Komentarze

Popularne posty