Keczup z żółtych pomidorów robiłam pierwszy raz i powiem wam, że będę robić go co roku, ponieważ wyszedł kremowy słodko-kwaśny z pikantną nutką, którą nadały papryczki habanero.
Składniki:
5 kg mięsistych żółtych pomidorów
1 kg jabłek
2 marchewki
pasternak
duża cebula
2 ząbki czosnku 
3 papryczki habanero żółte> jeśli lubicie łagodny keczup to je pomińcie
2-3 łyżki octu z białego wina
około 4-5 łyżek cukru
laska cynamonu
sól
pieprz
roztarte 2 ziela angielskie
zmielony liść laurowy
kilka roztartych ziaren kolendry
szczypta szafranu
Wykonanie:
Pomidory, jabłka oraz resztę warzyw wyciskamy w wyciskarce 
wolnoobrotowej. Uzyskany sok przelewamy do garnka o grubym dnie, 
dorzucamy laskę cynamonu, roztarte ziele angielskie, zmielony liść 
laurowy, szafran oraz kolendrę gotujemy 2-3 godziny, aż sok odparuje o połowę. 
Keczup doprawiamy do smaku solą pieprzem, octem oraz cukrem. Gorący keczup przelewamy do wyparzonych słoiczków lub buteleczek, zakręcamy. 
Przechowujemy w zaciemnionym, chłodnym miejscu.
 
Komentarze
Prześlij komentarz