Kopytka z pieczonej dyni piżmowej

Pyszne kopytka z pieczonej dyni z dodatkiem marchewki, fenkułu i chili.

Składniki:

dynia piżmowa
2 marchewki
korzeń pietruszki
2 papryczki chili
fenkuł
3 szalotki
kilka ziaren angielskich
kilka świeżych liści laurowych
sól
pieprz
kilka ząbków czosnku
1 cm kawałek świeżego imbiru
0,5 cm kawałek świeżej kurkumy
100 g masła
gałka muszkatołowa
około 2 - 3 szklanek mąki krupczatki

do podania:
rukola
czerwony pieprz

100 g masła
pęczek szałwii

Wykonanie:

Obrane warzywa kroimy w duże kawałki, przekładamy je do żeliwnego garnka, dodajemy masło oraz przyprawy. Pieczemy w 180 stopniach C przez 1,5 godziny. Ostudzone warzywa mielimy lub przeciskamy przez praskę. Opcjonalnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Do masy warzywnej dodajemy mąkę, zagniatamy ciasto. Ciasto powinno łatwo się formować. W miarę potrzeby podsypujemy mąką. Z ciasta zagniatamy wałeczki, a następnie kroimy na kawałki.

Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku. Jak wypłyną są gotowe.

Masło rozpuszczamy dodajemy do niego listki szałwii. Masłem polewamy kopytka, posypujemy rukolą oraz czerwonym pieprzem.

Komentarze

Popularne posty