Chrupiące kawałki kurczaka z warzywami

Kawałki kurczaka marynowałam w maślance z dodatkiem musztardy, aby po upieczeniu mięso było kruche i soczyste.  Mięso obtoczyłam w bułce tartej wymieszanej z parmezanem i ziołami - tak uzyskamy chrupiącą panierkę.  Obok kurczaka upiekłam kolorowe warzywa, dzięki czemu obiad zrobił się prawie sam.

Składniki:

kurczak w kawałkach
500 ml maślanki
3-4 łyżki musztardy
 
panierka:
5-6 ususzonych kromek bułki wrocławskiej
100 g startego parmezanu
ząbek czosnku
pietruszka 2-3 gałązki
mała czerwona cebula
skórka otarta z cytryny
sól morska
pieprz kolorowy
 
tłuszcz w sprayu
 
warzywa:
batat
150 g brukselki
papryka czerwona
cebula czerwona
150 g groszku cukrowego
łyżka masła
sól morska
pieprz kolorowy
 
koperek do posypania
 

Wykonanie:

Do miski wlewamy maślankę i musztardę, mieszamy. Kawałki kurczaka dokładnie nacieramy marynatą. Odstawiamy na noc do lodówki.

Do malaksera wkładamy kromki bułki i chwilę miksujemy pulsacyjnie. Do wstępnie zmiksowanej bułki dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, skórkę z cytryny, parmezan, natkę pietruszki, pokrojoną w kostkę cebulę oraz sól i pieprz. Miksujemy pulsacyjnie.

 

Kawałki kurczaka wyjmujemy z marynaty i obtaczamy w panierce. Układamy na kratce/ruszcie do pieczenia. Spryskujemy tłuszczem w sprayu. 
Warzywa kroimy w kawałki, posypujemy przyprawami przesypujemy na papier do pieczenia. Do warzyw dodajemy masło. Solimy i pieprzymy. Z papieru robimy paczuszkę i zawiązujemy z pomocą silikonowego sznurka. Warzywa i mięso pieczemy 50-60 minut w 180-190°C. Mięso podczas pieczenia jeszcze raz spryskałam tłuszczem, żeby się dobrze zrumieniło.


 Mięso podajemy z upieczonymi warzywami. Całość posypujemy koperkiem.


Komentarze

Popularne posty