Zupa wielowarzywna
Uwielbiam kolorowe zupy warzywne takie jak u mamy czy babci.
Składniki:
klika różyczek kalafiora
150 g groszku cukrowego
200 g brukselki
por
duży ziemniak
marchewka
połowa czerwonej papryki ramiro
połowa żółtej papryki
chili
świeżo zmielony pieprz kolorowy
2 świeże liście laurowe
2-3 ziela angielskie
pół łyżeczki zmielonego kwiatu muszkatu
1,5 litra bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego
łyżka masła
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
lubczyk i pietruszka do posypania
Wykonanie:
W garnku podsmażamy na maśle pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka i pokrojoną w zapałkę marchewkę. Dodajemy sól, liście laurowe i ziela angielskie.
Dodajemy groszek cukrowy(w całości) oraz resztę warzyw pokrojonych w kawałki. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy 5-10 minut. Do zupy wlewamy śmietanę. Doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą, zmielonym pieprzem oraz kwiatem muszkatu(macis). Posypujemy natką pietruszki i lubczykiem.
Komentarze
Prześlij komentarz