Zupa wielowarzywna

Uwielbiam kolorowe zupy warzywne takie jak u mamy czy babci. 

Składniki:

klika różyczek kalafiora
150 g groszku cukrowego
200 g brukselki
por
duży ziemniak
marchewka
połowa czerwonej papryki ramiro
połowa żółtej papryki 
chili
świeżo zmielony pieprz kolorowy
2 świeże liście laurowe
2-3 ziela angielskie
pół łyżeczki zmielonego kwiatu muszkatu
1,5 litra bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego
łyżka masła
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany

lubczyk i pietruszka do posypania

Wykonanie:

W garnku podsmażamy na maśle pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka i pokrojoną w zapałkę marchewkę. Dodajemy sól, liście laurowe i ziela angielskie.
Dodajemy groszek cukrowy(w całości) oraz resztę warzyw pokrojonych w kawałki. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy 5-10 minut. Do zupy wlewamy śmietanę. Doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą, zmielonym pieprzem oraz kwiatem muszkatu(macis). Posypujemy natką pietruszki i lubczykiem.


 

Komentarze

Popularne posty