Kokosowe ciasto z mango i bananami pod kruszonką


Genialne w swojej prostocie ciasto z dodatkiem kremu kokosowego, białego rumu z soczystym mango i słodkim bananem. Na wierzchu chrupiąca kruszonka z dodatkiem cukru kokosowego. Idealne ciasto do kawy lub herbaty.

Składniki:

proporcje na dużą blachę 24 cm x 36 cm:
7 jajek
1,5 szklanki cukru
50 ml Malibu
200 ml kremu kokosowego np. Aroy-D
płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
3 szklanki mąki typ 405
cream of tartar na czubek łyżeczki
Szczypta soli

kruszonka:

pół szklanki mąki krupczatki
pół szklanki cukru kokosowego
100 g zimnego masła 82%
 
owoce:
2 banany
mango

Wykonanie:

Kruszonka:
Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w dłoniach do uzyskania kruszonki. Wkładamy do zamrażarki.

Ciasto:
Jajka, cukier kryształ, sól, cream of tartar oraz rum umieszczamy w dzieży robota. Dokładnie ubijamy do uzyskania puszystej masy. 


Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia/sodę oraz krem kokosowy. Ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto wykładamy pokrojone owoce. 


Owoce posypujemy schłodzoną kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut w 180°C.


Komentarze

Popularne posty