Kokosowe ciasto z mango i bananami pod kruszonką
Genialne w swojej prostocie ciasto z dodatkiem kremu kokosowego, białego rumu z soczystym mango i słodkim bananem. Na wierzchu
chrupiąca kruszonka z dodatkiem cukru kokosowego. Idealne ciasto do kawy lub herbaty.
Składniki:
proporcje na dużą blachę 24 cm x 36 cm:7 jajek
1,5 szklanki cukru
50 ml Malibu
200 ml kremu kokosowego np. Aroy-D
płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
3 szklanki mąki typ 405
cream of tartar na czubek łyżeczki
Szczypta soli
kruszonka:
Wykonanie:
Kruszonka:
Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w dłoniach do uzyskania kruszonki. Wkładamy do zamrażarki.
Ciasto:
Jajka, cukier kryształ, sól, cream of tartar oraz rum umieszczamy w dzieży robota. Dokładnie ubijamy do uzyskania puszystej masy.
Dodajemy przesianą
mąkę, proszek do pieczenia/sodę oraz krem kokosowy. Ponownie miksujemy do
uzyskania jednolitego ciasta. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia.
Na ciasto wykładamy pokrojone owoce.
Owoce posypujemy
schłodzoną kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego
piekarnika. Pieczemy około 45 minut w 180°C.
Komentarze
Prześlij komentarz