Gołąbki nadziewane plastrami karkówki, ziemniakami i papryką
Przed przekrojeniem wyglądają jak tradycyjne gołąbki, jednak w środku zamiast mielonego mięsa ukryta jest soczysta karkówka, młode ziemniaki i kolorowa słodka papryka.
Składniki:
młoda kapusta
1 kg karkówki w plastrach
500 g młodych ziemniaków
2 cebule
papryka ramiro czerwona
papryka żółta
sól ziołowa
pieprz ziołowy
pieprz czarny
200 ml bulionu warzywnego lub wody
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
liść laurowy
ziele angielskie
koperek
Wykonanie:
Ze sparzonych liści kapusty wycinamy nerwy.
Plastry karkówki nacinamy. Posypujemy przyprawami.Warzywa kroimy cienko na mandolinie.
Na liściu układamy plaster mięsa, plastry ziemniaka, cebuli i papryki.
Najpierw zwijamy mięso tak, żeby warzywa były w środku, a następnie owijamy kapustą.
Gołąbki układamy ciasno w garnku żeliwnym. Zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy i rozkruszone ziele angielskie. Garnek przykrywamy. Pieczemy przez godzinę w 180°C, następnie wlewamy kwaśną wiejską śmietanę i zapiekamy jeszcze 10-15 minut. Gołąbki podajemy polane sosem śmietanowym i posypujemy koperkiem. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz