Ossobuco wołowe z podpiekanymi młodymi ziemniakami i lekką sałatką
Ossobuco wołowe, czyli goleń wołowa z kością pokrojona w plastry to niezwykle smaczny kawałek mięsa, który można zrobić na wiele sposobów. Moja propozycja jest niezwykle prosta, a jednocześnie świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
Składniki:
ossobuco:
4 ossobuco wołowe BIO (goleń wołowa z kością), każda porcja po 200 g
świeżo mielony pieprz kolorowy
świeży rozmaryn
sól morska
olej rzepakowy
4 wiórki masła
ziemniaki podpiekane:
1 kg młodych, małych ziemniaków ugotowanych w całości
olej rzepakowy
sól morska
świeżo mielony pieprz kolorowy
sałatka:
sałata masłowa
200 g pomidorków koktajlowych
pęczek rzodkiewki
mini żółta słodka papryka
dymka ze szczypiorkiem
200 g jogurtu nadbużańskiego
sól morska
świeżo mielony pieprz kolorowy
Wykonanie:
Ossobuco:
Mięso wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed jego obróbką cieplną.
Każdy kawałek mięsa oprószamy pieprzem i posypujemy rozmarynem. Dokładnie nacieramy olejem.
Smażymy z obu stron na rozgrzanej suchej żeliwnej patelni. Po usmażeniu mięso lekko soilimy, odkładamy na kilka minut, żeby odpoczęło.
Ziemniaki:
Ziemniaki kroimy w talarki i nacieramy olejem. Rozgrzewamy żeliwną płytę grillową i na niej podpiekamy plasterki ziemniaków. Podpieczone ziemniaki posypujemy solą i pieprzem.
Sałatka:
Sałatę kroimy nożem do sałaty. Rzodkiewki i paprykę cienko kroimy na mandolinie. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Jogurt mieszamy z solą i pieprzem. Sałatkę polewamy jogurtem. Mieszamy przed podaniem.
Porcję mięsa podajemy z talarkami ziemniaczanymi i sałatką. Na kawałku mięsa kładziemy wiórek masła.
Komentarze
Prześlij komentarz