Truskawkowa bita śmietana z okruszkami i mrożonymi owocami
Ekspresowy w wykonaniu deser, który kusi jednocześnie smakiem jak i wyglądem.
Składniki:
truskawkowa bita śmietana:
500 ml schłodzonej śmietanki 36%
20 g proszkowanej truskawki liofilizowanej
opcjonalnie dla ładniejszego koloru łyżeczka proszkowanego buraka liofilizowanego
2-3 łyżki cukru pudru
180 g herbatników w mlecznej czekoladzie
300 g drobnych mrożonych owoców np. jeżyny, maliny, jagody lub poziomki
przybranie:
liofilizowane truskawki
mrożone owoce
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia przelewamy mocno schłodzoną śmietankę, wsypujemy proszek truskawkowy i z buraka oraz cukier puder. Ubijamy śmietankę. Bitą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną tylką.
Do termicznych szklanek na przemian układamy warstwy z pokruszonych ciastek, owoców i bitej śmietany.
Deser podajemy od razu po przygotowaniu. Dzięki przygotowaniu w termicznych szklankach i warstwom z mrożonych owoców uzyskujemy w prosty sposób idealny deser na upalne dni.
Komentarze
Prześlij komentarz