Duszone ossobuco wołowe podane z chrupiącą surówką i pieczonymi talarkami ziemniaczanymi
Duszone ossobuco w towarzystwie młodej cebuli i marchewki podane z surówką z kalafiora, cukinii i rzodkiewki smakuje wyśmienicie.
Składniki:
4 ossobuco wołowe, każde 200 g
semolina do oprószenia
2 łyżki klarowanego masła
pęczek cebuli dymki
3-4 młode marchewki
300 ml białego półwytrawnego wina
surówka:
młody kalafior
młoda cukinia, czym cieńsza i młodsza tym lepsza
pęczek rzodkiewki
sok z cytryny
olej rzepakowy
koperek
szczypiorek
sól ziołowa
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Przygotowanie mięsa:
Kotlety wyjmujemy na 15 minut przed przygotowaniem z lodówki. Nacieramy przyprawami i oprószamy semoliną.
Obsmażamy na rumiano z obu stron. Przekładamy do żeliwnego garnka.
Na tej samej patelni podsmażamy cebule i marchewki. Dokładamy do mięsa. Na patelnię wlewamy wino i przepłukujemy patelnię, dolewamy do mięsa i warzyw. Garnek przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piecyka do 180°C, gdy naczynie się nagrzeje zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy około 45 minut. Gdy mięso jest już miękkie garnek odkrywamy zwiększamy temperaturę do 200°C i ustawiamy opcję grill podpiekamy jeszcze kilka minut, żeby mięso się przyrumieniło.
Przygotowanie surówki:
Kalafior kroimy na malutkie różyczki. Cukinię i rzodkiewki cienko kroimy na mandolinie. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Warzywa skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy olejem. Dodajemy koperek i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut, żeby smaki się przegryzły.
Ossobuco ostrożnie wyjmujemy i układamy na warstwie duszonych warzyw. Podajemy z surówką i talarkami ziemniaczanymi. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz