Zupa krem z selera, ziemniaków i sera Roquefort


Delikatna, a jednak bardzo wyrazista w smaku dzięki dodatkowi sera Roquefort. Płatki kukurydziane szczypiorek i plasterki rzodkiewki dodatkowo wzbogacają smak i fakturę.

Składniki:

500 g ziemniaków
300 g selera korzeniowego
100 g sera Roquefort
2 litry bulionu warzywnego
sól ziołowa
2 ziela angielskie
gałka muszkatołowa
 
dodatki:
rzodkiewka
dymka ze szczypiorkiem
płatki kukurydziane
czerwony pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki i selera kroimy w kostkę, dodajemy rozkruszone ziele angielskie solimy. Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy pokruszony Roquefort. Miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą ziołową i startą gałką muszkatołową.

Podajemy z cienko pokrojoną rzodkiewką, szczypiorkiem, płatkami kukurydzianymi i czerwonym pieprzem.



 

Komentarze

Popularne posty