Ossobuco wołowe pieczone z młodymi warzywami
Pyszny pomysł na apetyczne danie jednogarnkowe.
Składniki:
4 ossobuco wołowe, 200 g każde
przyprawy: sól morska, papryka słodka, pieprz kolorowy, gorczyca, suszona cebula, czosnek suszony w płatkach, ziarna kolendry, natka pietruszki, tymianek, rozmaryn
semolina
2 łyżki masła klarowanego
warzywa:
500 g młodych, małych ziemniaków
4-5 młodych marchewek
cebula czerwona
młoda cukinia
młody bakłażan
papryka czerwona
papryka żółta
300 ml półwytrawnego białego wina
Wykonanie:
Kotlety wyjmujemy na 15 minut przed przygotowaniem z lodówki. Nacieramy roztartymi w moździerzu przyprawami i oprószamy semoliną.
Mięso podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym w żeliwnym naczyniu. Obsmażone przekładamy na bok. Na tłuszczu od smażenia mięsa rumienimy ziemniaki, marchewki i cebulę. Wlewamy wino. Ponownie do naczynia przekładamy mięso. Naczynie przykrywamy. Pieczemy około 50 minut w 180°C. Naczynie odkrywamy dokładamy pokrojoną cukinię, papryki i bakłażana. Układamy tak, aby mięso było na wierzchu. Pieczemy bez przykrycia jeszcze około 15 minut, żeby mięso się zarumieniło, a dołożone warzywa lekko się poddusiły.
Gotowe mięso podajemy z warzywami, z którymi się piekło. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz