Masło rakowe
Każdy chyba zna powiedzenie tyle smaku co na raku - to jest prawda bo mięsa na raku, jest niewiele, tyle co w szczypcach i w ogonie. Warto dlatego zużyć każdy kawałeczek raka nawet skorupki, bo dzięki nim możemy zrobić masło o wyrazistym aromacie i kolorze. Masło rakowe, którego możemy użyć jako bazę np. do sosów lub zup.
Składniki:
skorupki i odnóża z 30 raków
2 świeże liście laurowe (opcjonalnie)
300 g masła
Wykonanie:
Wysuszone skorupki raków tłuczemy w moździerzu.
W rondelku topimy masło, dodajemy do niego utłuczone skorupki i listki laurowe. Na niewielkim ogniu, ciągle mieszając podgrzewamy masło przez 10-15 minut.
Na sitko wykładamy papierowy ręcznik, przez który przecedzamy masło.
Masło przelewamy do niewielkich słoiczków i po ostudzeniu przechowujemy w lodówce. Używamy do zup i sosów.
Komentarze
Prześlij komentarz