Pasztet z bażanta z musem jeżynowym
Pyszny, kremowy pasztet do smarowania. Jest to smakołyk w tradycyjnym staropolskim stylu. Jeśli takie smarowidełko przełożycie do uroczych małych słoiczków to może być idealnym smacznym podarunkiem świątecznym dla najbliższych.
Składniki:
500 g ugotowanego mięsa z bażanta, u mnie mięso z piersi i nóżek
200 g miękkiego masła
sól morska
pieprz kolorowy
zmielony kwiat muszkatu
około 300 g gładkiego dżemu z owoców leśnych najlepiej jeżynowy lub malinowy
20 ml brandy
Wykonanie:
Obrane od kości mięso przekładamy do malaksera. Dodajemy masło. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kwiatem muszkatu.
Dżem mieszamy z brandy.
Pasztet przekładamy do niewielkich słoiczków na wierzch kładziemy warstwę gładkiego dżemu.
Taki pasztet możemy przechowywać kilka dni w lodówce. Wyjmujemy na około 15 minut przed spożyciem, żeby pasztet nabrał temperatury pokojowej i łatwo się smarował.
Komentarze
Prześlij komentarz