Pieczony dziki łosoś na sałatce z awokado i grejpfruta
Tak przygotowany łosoś cieszy zarówno oczy jak i podniebienie. Zimową porą cytrusy smakują najlepiej więc to danie idealnie wpisze się w świąteczne menu.
Składniki:
6 kawałków dzikiego łososia
sól morska
pieprz kolorowy
200 g masła
pęczek koperku
skórka otarta z cytryny
sól morska
pieprz kolorowy
sałatka:
awokado
grejpfrut czerwony
granat
mała czerwona cebula
natka pietruszki
sok z cytryny
skórka z cytryny
olej z awokado
Wykonanie:
Kawałki łososia nacinamy, tak by kształtem przypominały łódeczki. Każdy kawałek solimy i pieprzymy.
Masło, koperek i skórkę z cytryny miksujemy w malakserze. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Po łyżce masła wkładamy w nacięcia zrobione w kawałkach łososia. Pieczemy około 15 minut w 200°C.
W czasie, gdy ryba się piecze należy przygotować sałatkę.
Obrane awokado kroimy w półplasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Grejpfruta obieramy i filetujemy. Cebulę cienko kroimy. Dodajemy pestki granatu i posiekaną natkę pietruszki. Skrapiamy olejem. Delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miodem.
Na talerzach układamy porcję sałatki, a na niej kawałki ryby. Dodatkowo możemy podać z kuleczkami ziemniaczanymi, pieczonymi ćwiartkami ziemniaków lub z perłowym kuskus.
Komentarze
Prześlij komentarz