Kremowa zupa warzywna z krewetkami
Lekka, rozgrzewająca i niezwykle aromatyczna zupa z dodatkiem krewetek. Podana w kokosie nabiera dodatkowego tropikalnego aromatu i prezentuje się bardzo oryginalnie. Ja taką zupę przygotowałam jako sylwestrowy starter, gdyż świetnie pobudza apetyt i przygotowuje podniebienie do kolejnych kulinarnych doznań.
Składniki:
3 marchewki
2 ziemniaki
fenkuł
2-3 łodygi selera naciowego
2-3 cm kawałek imbiru
papryczka chili
curry
sól
pieprz kolorowy
2-3 litry bulionu warzywnego
300 g obranych surowych krewetek
kolendra lub pietruszka do posypania
limonka do podania
rozłupane kokosy
Przygotowanie:
Do bulionu warzywnego przekładamy pokrojone warzywa oraz pokrojony w plasterki imbir. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy. Aby była idealnie gładka proponuję przetrzeć ją dodatkowo przez sito. Zupę ponownie przelewamy do garnka. Dodajemy krewetki i gotujemy 2-3 minuty, aż krewetki zmienią kolor z szarego na lekko różowy. Doprawiamy do smaku. Zupę przelewamy do kokosów. Posypujemy natką pietruszki lub kolendry. Lekko skrapiamy sokiem z cytryny.
Zupę można oczywiście podać w tradycyjnych miskach wtedy proponuję ją posypać lekko uprażonymi płatkami kokosowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz