Niby flaczki drobiowo-grzybowe

Taka zupa powinna zasmakować nawet osobom, które nie lubią tradycyjnych flaków. Zupa swój aromat zawdzięcza smakowi, który został od pieczonego drobiu. Teksturę flaków idealnie imitują boczniaki. 
Polecam na co dzień jak i starter w karnawałowym menu.

Składniki:

smak od pieczonego drobiu, u mnie perliczki
rozdrobnione resztki pieczonego mięsa 
2 marchewki
seler korzeniowy
2 łodygi selera naciowego
korzeń pietruszki
biała część pora
300 g boczniaków
łyżeczka curry
gałka muszkatołowa
2-3 cm kawałek imbiru
sól morska
pieprz kolorowy
majeranek 

natka pietruszki do posypania

Wykonanie:

Do garnka dodaję 2-3 łyżki smaku od pieczenia mięsa i podsmażam na nim pokrojone warzywa i grzyby. Wsypuję curry i dodaję starty imbir. Podsmażam jeszcze chwilę. Dolewam gorącą wodę. Ilość wody zależy od tego jaką gęstość preferujemy. Ja w tym momencie próbuję i ewentualnie dodaję jeszcze kilka łyżek smaku od pieczenia mięsa. Gdy warzywa są już miękkie dodaję mięso. Doprawiam  do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.

 Zupę podajemy posypaną natką pietruszki. Smacznego.

Komentarze

Popularne posty