Niby flaczki drobiowo-grzybowe
Taka zupa powinna zasmakować nawet osobom, które nie lubią tradycyjnych flaków. Zupa swój aromat zawdzięcza smakowi, który został od pieczonego drobiu. Teksturę flaków idealnie imitują boczniaki.
Polecam na co dzień jak i starter w karnawałowym menu.
Składniki:
smak od pieczonego drobiu, u mnie perliczki
rozdrobnione resztki pieczonego mięsa
2 marchewki
seler korzeniowy
2 łodygi selera naciowego
korzeń pietruszki
biała część pora
300 g boczniaków
łyżeczka curry
gałka muszkatołowa
2-3 cm kawałek imbiru
sól morska
pieprz kolorowy
majeranek
natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Do garnka dodaję 2-3 łyżki smaku od pieczenia mięsa i podsmażam na nim pokrojone warzywa i grzyby. Wsypuję curry i dodaję starty imbir. Podsmażam jeszcze chwilę. Dolewam gorącą wodę. Ilość wody zależy od tego jaką gęstość preferujemy. Ja w tym momencie próbuję i ewentualnie dodaję jeszcze kilka łyżek smaku od pieczenia mięsa. Gdy warzywa są już miękkie dodaję mięso. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.
Zupę podajemy posypaną natką pietruszki. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz