Dżem aroniowy z nutką cynamonu
Aromatyczny dżem za aronii, dzięki dodatkowi cynamonu smak zyskuje głębię smaku i aromatu.
proporcje na 1kg owoców:
1kg obranej aronii
750g cukru trzcinowego
100 ml wina Marsala
pół łyżeczki cynamonu
Owoce wymieszać z cukrem, Marsalą i cynamonem. Gotować około 15-20 minut, ciągle mieszając.
Gorący dżem przekładamy do wysterylizowanych słoików, mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Gotowy dżem najlepiej przechowywać w spiżarni lub piwnicy.
Składniki:
proporcje na 1kg owoców:
1kg obranej aronii
750g cukru trzcinowego
100 ml wina Marsala
pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Owoce wymieszać z cukrem, Marsalą i cynamonem. Gotować około 15-20 minut, ciągle mieszając.
Gorący dżem przekładamy do wysterylizowanych słoików, mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Gotowy dżem najlepiej przechowywać w spiżarni lub piwnicy.
Komentarze
Prześlij komentarz