Galaretka wingoronowa z kardamonem i wanilią
Galaretka z winogron idealnie nadaje się do naleśników, kanapek lub przekładania ciast.
3 litry soku z winogronu
3 kg cukru żelującego
laska wanilii
ziarno kardamonu
goździk
Owoce obieramy z kiści i miksujemy w dzbanie blendera. Następnie owoce przecieramy przez sito.
Sok przelewamy do garnka. Wsypujemy cukier żelujący, wanilię, kardamon i goździki.
Sok doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na dużym ogniu cały czas mieszając około 4-5 minut. Gorącą galaretkę przelewamy do wysterylizowanych słoików. Szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem.
Gotową galaretkę przechowujemy w zaciemnionym, chłodnym miejscu np. spiżarni lub piwnicy.
Składniki:
3 litry soku z winogronu
3 kg cukru żelującego
laska wanilii
ziarno kardamonu
goździk
Wykonanie:
Owoce obieramy z kiści i miksujemy w dzbanie blendera. Następnie owoce przecieramy przez sito.
Sok przelewamy do garnka. Wsypujemy cukier żelujący, wanilię, kardamon i goździki.
Sok doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na dużym ogniu cały czas mieszając około 4-5 minut. Gorącą galaretkę przelewamy do wysterylizowanych słoików. Szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem.
Gotową galaretkę przechowujemy w zaciemnionym, chłodnym miejscu np. spiżarni lub piwnicy.
Komentarze
Prześlij komentarz