Róża z buraka za kremem łososiowym
Pięknie wygląda, pysznie smakuje, a co najważniejsze łatwa i szybka w przygotowaniu.
Składniki:
200 g wędzonego łososia
150 g kremowego serka śmietankowego
5 łyżek ugotowanej drobnej kaszki orkiszowej (3 łyżki kaszki gotujemy w 250 ml wody)
sok z cytryny do smaku
2 łyżki posiekanego koperku
2 surowe buraki
czerwony pieprz i czarnuszka do posypania
rukola lub roszponka do przybrania
Wykonanie:
Do malaksera wkładamy kawałki łososia, przestudzoną kaszkę orkiszową, serek i koperek. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Krem doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
Na talerzykach układamy listki rukoli lub roszponki. Na sałacie układamy porcję kremu.
Obrane buraki kroimy na pół. Następnie kroimy je na bardzo cienkie półplasterki. Układamy je na kremie łososiowym tak by przypominały kwiat róży. Całość posypujemy czerwonym pieprzem i czarnuszką. Dodatkowo całość można skropić sokiem z cytryny. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz