Pizza "Tajemniczy ogród"

Pizza na puszystym spodzie obłożona parówkami i salami tworzącymi kwiatowy wzór na cieście, całość uzupełniają świeże listki rukoli.

 

Składniki:


ciasto:

300 g mąki
20 g drożdży
150 ml letniegomleka
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek

obłożenie:

20 dag sera
3-4 parówki z szynki
6-8 plasterków salami
kilka oliwek
mięsisty pomidor
listki rukoli do przybrania
oregano

kilka łyżek sosu pomidorowego 

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie i wkruszyć w nie drożdże i cukier. Wlać letnie mleko i zostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać oliwę i sól. Wszystko razem zagniatamy, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Lekko oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką kuchenną. Odstawiamy na 15-20 minut. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na blasze tak by uzyskać okrągły placek.

Ciasto cienko smarujemy sosem pomidorowym. Następnie układamy ser.

Parówki kroimy wzdłuż na pół, odcinamy końcówki. Każdą połówką nacinamy(zobacz zdjęcie) i spinamy wykałaczką.
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Na warstwie sera układamy w miarę równomiernie przygotowane parówki. W środek parówek wkładamy plasterek pomidora lub oliwkę. Plasterki salami składamy na pół wzdłuż średnicy i jeszcze raz na pół i też układamy na pizzy. Na koniec posypujemy całość oregano.












Pieczemy 15-25 minut na środkowym poziomie piekarnika w 250 stopniach C.
Przed podaniem z parówek wyciągamy wykałaczki. Pizzę podajemy przybraną listkami rukoli.



Komentarze

Popularne posty