Pizza "Tajemniczy ogród"
Pizza na puszystym spodzie obłożona parówkami i salami tworzącymi kwiatowy wzór na cieście, całość uzupełniają świeże listki rukoli.
20 g drożdży
150 ml letniegomleka
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
3-4 parówki z szynki
6-8 plasterków salami
kilka oliwek
mięsisty pomidor
listki rukoli do przybrania
oregano
kilka łyżek sosu pomidorowego
Ciasto cienko smarujemy sosem pomidorowym. Następnie układamy ser.
Parówki kroimy wzdłuż na pół, odcinamy końcówki. Każdą połówką nacinamy(zobacz zdjęcie) i spinamy wykałaczką.
Na warstwie sera układamy w miarę równomiernie przygotowane parówki. W środek parówek wkładamy plasterek pomidora lub oliwkę. Plasterki salami składamy na pół wzdłuż średnicy i jeszcze raz na pół i też układamy na pizzy. Na koniec posypujemy całość oregano.
Pieczemy 15-25 minut na środkowym poziomie piekarnika w 250 stopniach C.
Przed podaniem z parówek wyciągamy wykałaczki. Pizzę podajemy przybraną listkami rukoli.
Składniki:
ciasto:
300 g mąki20 g drożdży
150 ml letniegomleka
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
obłożenie:
20 dag sera3-4 parówki z szynki
6-8 plasterków salami
kilka oliwek
mięsisty pomidor
listki rukoli do przybrania
oregano
kilka łyżek sosu pomidorowego
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie i wkruszyć w nie drożdże i cukier. Wlać letnie mleko i zostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać oliwę i sól. Wszystko razem zagniatamy, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Lekko oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką kuchenną. Odstawiamy na 15-20 minut. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na blasze tak by uzyskać okrągły placek.Ciasto cienko smarujemy sosem pomidorowym. Następnie układamy ser.
Parówki kroimy wzdłuż na pół, odcinamy końcówki. Każdą połówką nacinamy(zobacz zdjęcie) i spinamy wykałaczką.
Na warstwie sera układamy w miarę równomiernie przygotowane parówki. W środek parówek wkładamy plasterek pomidora lub oliwkę. Plasterki salami składamy na pół wzdłuż średnicy i jeszcze raz na pół i też układamy na pizzy. Na koniec posypujemy całość oregano.
Pieczemy 15-25 minut na środkowym poziomie piekarnika w 250 stopniach C.
Przed podaniem z parówek wyciągamy wykałaczki. Pizzę podajemy przybraną listkami rukoli.
Komentarze
Prześlij komentarz