Szynka sarny pieczona otoczona winogronem
Pyszne soczyste mięso pieczone w towarzystwie owoców.
ciemnie winogrona około 2-3 kg
syrop klonowy 5-6 łyżek
goździk
plasterek imbiru
3-4 ziela angielskie
2-3 liście laurowe
Przyprawy do natarcia mięsa:
sól
pieprz
czosnek suszony
imbir suszony
papryka słodka
rozmaryn
Gdy mięso jest już upieczone, odlewamy powstały sos, razem z owocami. Sos przecedzamy przez sito, przelewamy do garnka i gotujemy, żeby się zredukował. Sos ewentualnie doprawiamy syropem klonowym, solą i pieprzem. Zredukowany sos przelewamy do sosjerki.
Mięso podajemy z ziemniakami oraz ulubioną sałatką.
Składniki:
2,5 kg szynki z sarny > można również tak upiec wołowinę lub karkówkę wieprzowąciemnie winogrona około 2-3 kg
syrop klonowy 5-6 łyżek
goździk
plasterek imbiru
3-4 ziela angielskie
2-3 liście laurowe
Przyprawy do natarcia mięsa:
sól
pieprz
czosnek suszony
imbir suszony
papryka słodka
rozmaryn
Wykonanie:
Mięso nacieramy przyprawami. Przekładamy je do brytfanny i obkładamy winogronem. Mięso polewamy syropem klonowym. Pieczemy pod przykryciem około 2,5 godziny w 180-190 stopniach C.Gdy mięso jest już upieczone, odlewamy powstały sos, razem z owocami. Sos przecedzamy przez sito, przelewamy do garnka i gotujemy, żeby się zredukował. Sos ewentualnie doprawiamy syropem klonowym, solą i pieprzem. Zredukowany sos przelewamy do sosjerki.
Mięso podajemy z ziemniakami oraz ulubioną sałatką.
Komentarze
Prześlij komentarz