Zupa z suszonych grzybów

Aromatyczna zupa z suszonych grzybów.

Składniki:


2 garści suszonych grzybów
marchewka
pietruszka
por
łyżka masła
sól grzybowa
pieprz
250 ml kwaśnej śmietany 30%

świeży lubczyk do posypania
makaron

Wykonanie:

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15-20 minut.

Obrane warzywa kroimy na kawałki. Dusimy je na maśle. Lekko solimy.

Grzyby odcedzamy i kroimy na kawałki. Dodajemy je do warzyw. Całość zalewamy wodą lub rosołem. Wstępnie doprawiamy solą grzybową. Gotujemy około 20 -30 minut.

Zupę zaprawiamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z makaronem całość posypujemy świeżym lubczykiem.

Komentarze

Popularne posty