Domowe cukierki karmelowe
Idealne cukierki toffii - słodkie, miękkie i ciągnące.
4 łyżki masła
1/4 łyżeczka soli morskiej
2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 pół łyżeczki esencji waniliowej
Do śmietanki dodajemy sól i masło. Podgrzewamy, aż masło się roztopi.
W dużym garnku o grubym dnie mieszamy ze sobą, cukier i wodę. Gotujemy syrop cukrowy (NIE mieszamy). Syrop jest gotowy, gdy nabierze brązowego koloru.
Do syropu karmelowego ostrożnie wlewamy ciepłą mieszankę śmietankowo-maślaną. Ostrożnie mieszamy. Uwaga: masa zacznie się pienić.
Masę ponownie gotujemy na małym ogniu. NIE mieszamy. Masa powinna nabrać brązowego koloru i aksamitnej konsystencji (gdy osiągnie 120 stopni C). Do masy wlewamy esencję waniliową.
Masę przelewamy do wcześniej przygotowanej formy i odstawiamy do wystygnięcia.
Masę przekładamy na deskę i kroimy ostrym nożem. Aby cukierki nie kleiły się do noża należy go spryskać bezwonnym olejem. Cukierki owijamy w woskowany papier. Przechowujemy w temperaturze pokojowej do 14 dni.
Składniki:
300 ml słodkiej śmietanki 42%4 łyżki masła
1/4 łyżeczka soli morskiej
2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 pół łyżeczki esencji waniliowej
Wykonanie:
Formę 12 cm x 12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spryskujemy go bezwonnym olejem np. z pestek winogron.W dużym garnku o grubym dnie mieszamy ze sobą, cukier i wodę. Gotujemy syrop cukrowy (NIE mieszamy). Syrop jest gotowy, gdy nabierze brązowego koloru.
Do syropu karmelowego ostrożnie wlewamy ciepłą mieszankę śmietankowo-maślaną. Ostrożnie mieszamy. Uwaga: masa zacznie się pienić.
Masę ponownie gotujemy na małym ogniu. NIE mieszamy. Masa powinna nabrać brązowego koloru i aksamitnej konsystencji (gdy osiągnie 120 stopni C). Do masy wlewamy esencję waniliową.
Masę przelewamy do wcześniej przygotowanej formy i odstawiamy do wystygnięcia.
Masę przekładamy na deskę i kroimy ostrym nożem. Aby cukierki nie kleiły się do noża należy go spryskać bezwonnym olejem. Cukierki owijamy w woskowany papier. Przechowujemy w temperaturze pokojowej do 14 dni.
Komentarze
Prześlij komentarz