Krakersy serowe
Pyszne chrupiące krakersy serowe, gdy raz ich spróbujesz nigdy nie sięgniesz po te ze sklepowej półki. Świetnie smakują puste, a jeszcze lepiej przełożone kremem serowym.
250 g drobno startego cheddara
200 g kremowego serka twarogowego
łyżeczka soli ziołowej
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 jajka
300 g mąki krupczatki
łyżeczka proszku do pieczenia
jajko do smarowania
czarnuszka
płatki chili
kminek
jalapeno w płatkach
2 łyżeczki suszonych pomidorów w płatkach z czosnkiem i bazylią
sól
pieprz czarny
Ciastka smarujemy rozmąconym białkiem, a następnie posypujemy ziarnami i płatkami papryki.

Pieczemy w 200 stopniach C przez 10-15 minut na środkowym poziomie. Ciastka ostrożnie przekładamy na kratkę i studzimy.
Rada: Do przełożenia można użyć dowolnego kremu serowego np. z łososiem lub ziołami.
Ciastka można posypać tym czym lubimy np. posiekanymi pistacjami, płatkami soli lub pieprzem.
Składniki:
proporcje na około około 48 krakersów (bez kremu; z kremem koło 24 ciastek):
ciasto:
200 g masła250 g drobno startego cheddara
200 g kremowego serka twarogowego
łyżeczka soli ziołowej
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 jajka
300 g mąki krupczatki
łyżeczka proszku do pieczenia
jajko do smarowania
do posypania:
sezamczarnuszka
płatki chili
kminek
jalapeno w płatkach
krem serowy:
400 g kremowego serka twarogowego2 łyżeczki suszonych pomidorów w płatkach z czosnkiem i bazylią
sól
pieprz czarny
Wykonanie:
Ciasto:
Kawałki niezbyt twardego masła, cheddar, paprykę w proszku, sól i kremowy serek ucieramy drewnianą łyżką na gładką masę. Nie powinny się w niej trafiać kawałki masła. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na minimum 2 godziny do lodówki.
Na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek o grubości 0,5 cm. Za pomocą foremki wycinamy ciasteczka.
Ciastka smarujemy rozmąconym białkiem, a następnie posypujemy ziarnami i płatkami papryki.
Pieczemy w 200 stopniach C przez 10-15 minut na środkowym poziomie. Ciastka ostrożnie przekładamy na kratkę i studzimy.
Krem:
Serek mieszamy z przyprawami, napełniamy nim szprycę. Masę serową wyciskamy na połowę ciasteczek. Nakładamy drugie ciasteczka, lekko dociskamy.Rada: Do przełożenia można użyć dowolnego kremu serowego np. z łososiem lub ziołami.
Ciastka można posypać tym czym lubimy np. posiekanymi pistacjami, płatkami soli lub pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz