Krakersy serowe

Pyszne chrupiące krakersy serowe, gdy raz ich spróbujesz nigdy nie sięgniesz po te ze sklepowej półki. Świetnie smakują puste, a jeszcze lepiej przełożone kremem serowym.

Składniki:

proporcje na około około 48 krakersów (bez kremu; z kremem koło 24 ciastek):

ciasto:

200 g masła
250 g drobno startego cheddara
200 g kremowego serka twarogowego
łyżeczka soli ziołowej
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 jajka
300 g mąki krupczatki
łyżeczka proszku do pieczenia

jajko do smarowania

do posypania:

sezam
czarnuszka
płatki chili
kminek
jalapeno w płatkach

krem serowy:

400 g kremowego serka twarogowego
2 łyżeczki suszonych pomidorów w płatkach z czosnkiem i bazylią
sól
pieprz czarny

Wykonanie:

Ciasto:

Kawałki niezbyt twardego masła, cheddar, paprykę w proszku, sól i kremowy serek ucieramy drewnianą łyżką na gładką masę. Nie powinny się w niej trafiać kawałki masła. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na minimum 2 godziny do lodówki.

Na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek o grubości 0,5 cm. Za pomocą foremki wycinamy ciasteczka. 














Ciastka smarujemy rozmąconym białkiem, a następnie posypujemy ziarnami i płatkami papryki.














Pieczemy w 200 stopniach C przez 10-15 minut na środkowym poziomie. Ciastka ostrożnie przekładamy na kratkę i studzimy.

Krem:

Serek mieszamy z przyprawami, napełniamy nim szprycę. Masę serową wyciskamy na połowę ciasteczek. Nakładamy drugie ciasteczka, lekko dociskamy.

Rada: Do przełożenia można użyć dowolnego kremu serowego np. z łososiem lub ziołami.
          Ciastka można posypać tym czym lubimy np. posiekanymi pistacjami, płatkami soli lub pieprzem.


Komentarze

Popularne posty