Fasolka szparagowa z marchewką i ziarnami sezamu
Pyszna jarzynka do obiadu. Świetnie komponuje się z drobiem, rybą, czy też z naszym ulubionym schabowym lub mielonym.
250 g żółtej fasolki szparagowej
2 marchewki
pół łyżeczki miodu
sól
pieprz
łyżka masła
2 łyżki jasnego sezamu
łyżka czarnego sezamu
Na suchej patelni podprażamy jasny sezam, na koniec wsypujemy do niego czarny. Zdejmujemy z ognia.
Do gorącej fasolki dodajemy masło, miód, sól, pieprz oraz uprażony sezam. Całość delikatnie mieszamy.
Tak przygotowane warzywa to idealny dodatek do dania głównego.
RADA:Jeśli nie mamy parowaru to warzywa możemy zblanszować tradycyjnie w wodzie.
Składniki:
250 g zielonej fasolki szparagowej250 g żółtej fasolki szparagowej
2 marchewki
pół łyżeczki miodu
sól
pieprz
łyżka masła
2 łyżki jasnego sezamu
łyżka czarnego sezamu
Wykonanie:
Obrane marchewki kroimy w słupki. Na dolnym poziomie parowaru umieszczamy marchewki, a na górnym fasolkę, parujemy przez 8-10 minut. Warzywa powinny zostać jędrne.Na suchej patelni podprażamy jasny sezam, na koniec wsypujemy do niego czarny. Zdejmujemy z ognia.
Do gorącej fasolki dodajemy masło, miód, sól, pieprz oraz uprażony sezam. Całość delikatnie mieszamy.
Tak przygotowane warzywa to idealny dodatek do dania głównego.
RADA:Jeśli nie mamy parowaru to warzywa możemy zblanszować tradycyjnie w wodzie.
Komentarze
Prześlij komentarz