Domowe gumisie
Kto z nas nie lubi tych uroczych misiów. Ja prezentuję domową wersję tego przysmaku wersji również dla wegan czy wegetarian.
250 ml domowego soku o ulubionym smaku, użyłam truskawkowego
250 ml wody
opcjonalnie szczypta barwnika spożywczego jeśli zależy nam na bardziej wyrazistym kolorze
3 łyżeczki agar agar
silikonowa foremka do gumisiów i pipeta
Za pomocą pipety nabieramy galaretkę i wstrzykujemy do foremek. Zostawiamy do zastygnięcia. Wystudzone galaretki, przekładamy do lodówki na 2-3 godziny.

Składniki:
proporcje na około 1000 misiaczków:250 ml domowego soku o ulubionym smaku, użyłam truskawkowego
250 ml wody
opcjonalnie szczypta barwnika spożywczego jeśli zależy nam na bardziej wyrazistym kolorze
3 łyżeczki agar agar
silikonowa foremka do gumisiów i pipeta
Wykonanie:
Sok owocowy rozcieńczamy z wodą, wsypujemy agar i opcjonalnie barwnik, zagotowujemy.Za pomocą pipety nabieramy galaretkę i wstrzykujemy do foremek. Zostawiamy do zastygnięcia. Wystudzone galaretki, przekładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Żelki ostrożnie wyjmujemy z foremek i podajemy. Smacznego.
Porada:
Żelki można również zrobić z gotowych galaretek. Żeby jednak były dosyć twarde, należy galaretkę rozpuścić w 200 ml wody, dodać łyżeczkę agaru i zagotować. Następnie napełnić foremki. Dzięki dodatkowi agaru galaretki nie będą się tak szybko rozpuszczać w temperaturze pokojowej.
Komentarze
Prześlij komentarz