Danie jednogarnkowe z sarniną, kaszą gryczaną, kurkami, marchewką i cukinią
Dziczyzna od wieków należy do najbardziej cenionych mięs pod względem
wartości kulinarnych i odżywczych. W staropolskiej kuchni zajmowała
ważne miejsce. Niestety w obecnych czasach straciła na popularności.
Częściej sięgamy po mięso zwierząt hodowlanych - wieprzowinę lub drób.
Warto jednak wrócić do tradycji i odkryć na nowo naturalne walory
smakowe dziczyzny.
Istotne jest to, że dziczyzna jest zdrowsza w
porównaniu do mięsa pochodzącego ze zwierząt hodowlanych. Zwierzęta
żyjące dziko prowadzą spokojny, naturalny tryb życia, bez stresu jak w
przypadku hodowli masowej (całe życie w klatce lub na bardzo małej
przestrzeni). Odżywiają się naturalnymi składnikami, bez antybiotyków,
hormonów i innych sztucznych dodatków. Warto również mieć świadomość, że
zwierzę, które pada w wyniku czystego strzału z broni palnej nie
doświadcza stresu związanego z transportem do ubojni oraz samym ubojem.
To oczywiście również przekłada się na smak mięsa.
Walory smakowe
dziczyzna zawdzięcza oczywiście temu, że zwierzęta odżywiają się sposób
naturalny jedząc żołędzie, rośliny, owoce i zioła leśne. Dzięki czemu
dziczyzna ma lekko orzechowy smak. Pod względem wartości odżywczych
mięso zwierząt leśnych charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu,
natomiast wysoką zawartością pełnowartościowego białka oraz najwyższym
poziomem żelaza w porównaniu do wieprzowiny, drobiu czy wołowiny.
Niska
zawartość tłuszczów w mięsie zwierząt łownych to cechy,
które zachęcają, żeby sięgać po ten rodzaj mięsa jak najczęściej. 100g
mięsa dzika czy jelenia to około 110 – 120 kcal, a sarny lub daniela około 98 – 113 kcal. Jest to istotne, gdyż porównując tę samą
zawartość kaloryczną z mięsem zwierząt hodowlanych to od 130 do aż 570
kcal.
Regularne spożywanie dziczyzny dostarczy naszemu
organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz składników
mineralnych. Dziczyzna charakteryzuje się wysoką zawartością witamin oraz soli mineralnych. Sarnina
dostarczy nam wapnia, fosforu i magnezu, natomiast mięso dzika dużych
ilości żelaza.
Komentarze
Prześlij komentarz