Rosół z gołębi z ziemniakami jak z ogniska
Pyszny aromatyczny rosół z gołębi z wiejskiej hodowli. Smak i kolor rosołu wzbogacił dodatek szafranu oraz duża ilość warzyw.
Rosół podałam z ziemniakami pieczonymi w piecu do pizzy między dwoma kamieniami. Dzięki pieczeniu ich w ten sposób uzyskałam efekt podobny jak podczas pieczeniu w ognisku - czyli mocno chrupiąca skórka i miękki środek. Całość idealnie się komponowała tworząc zaskakująco pyszne połączenie.
Składniki:
rosół:
2 gołębie z podrobami
seler naciowy
opalona cebula
por
2 marchewki
2-3 pomidorki koktajlowe
suszony pomidor
fenkuł
plasterek imbiru
kawałek selera korzeniowego
kilka ziarenek ziela angielskiego
2-3 świeże liście laurowe
kilka ziarenek zielonego pieprzu
szczypta szafranu
sól morska
1 kg małych ziemniaków równej wielkości
sól morska
świeży tymianek
szafran
Wykonanie:
Umyte tuszki gołębi razem z podrobami przekładamy do garnka. Dodajemy
warzywa i przyprawy oprócz soli. Zalewamy zimną wodą tak, aby tylko przykryła
mięso i warzywa. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 3-4 godziny, rosół powinien
tylko mrugać. Pod koniec gotowania rosół solimy do smaku.
Pod koniec gotowania rosołu przygotowujemy ziemniaki. Dokładnie je myjemy. Osuszamy. Układamy w piecu do pizzy i pieczemy przez około 10-15 minut. Skórka ziemniaków powinna zrobić się chrupiąca, a po naciśnięciu drewnianą łyżką ziemniak powinien pęknąć.
Rosół wlewamy do głębokich talerzy. Do rosołu podajemy kilka rozgniecionych ziemniaków oprószonych solą, świeżym tymiankiem i szafranem.
Komentarze
Prześlij komentarz