Pizza z kurkami, camembertem i płynnym żółtkiem

Kilka prostych składników dobrej jakości i mini piecyk do pizzy z kamienną płytą to mój sekret domowych spotkań ze znajomymi.  Dzisiaj propozycja bardzo podzielnej pizzy z płynnym żółtkiem i serkiem camembert, które tworzą idealny gorący sos do pizzy.

Składniki:

proporcje na 4 okrągłe pizze o średnicy 25 cm:
 
ciasto:
500 g mąki do pizzy typ 00
350 ml wody 
10 g świeżych drożdży piekarskich
łyżeczka miodu
łyżeczka soli morskiej
łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
 
semolina do podsypania ciasta
 
sos:
500 g passaty pomidorowej
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
sól morska
bazylia
oregano
majeranek
 
obłożenie na każdą pizzę: 
starty parmezan
serek camembert
żółtko z jaja kurzego
kurki podduszone na maśle
szalotka
świeży tymianek
oregano

Wykonanie:

ciasto:
Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód, olej, sól i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego, gładkiego i zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło swoją objętość. 

sos:
Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dolewamy passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do smaku przyprawami.

Ciasto dzielimy na 4 części. Formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości. 
Każdy placek cienko smarujemy sosem, posypujemy parmezanem. Z camemberta ścinamy wierzch. Camembert układamy na środku każdej pizzy. Ciasto wokół serka nacinamy, tak aby uzyskać 10- 12 kawałków. Każdy kawałek posypujemy kurkami i cienkimi plasterkami szalotki. Pizze posypujemy tymiankiem i oregano.
 Przygotowane pizze przy pomocy łopatek do pizzy przekładamy do nagrzanego piecyka.

Pieczemy przez 4-5 minut. Pod koniec pieczenia na rozpuszczonym serku camembert umieszczamy żółtko i zapiekamy 30 sekund.

Upieczone pizze dodatkowo możemy posypać świeżymi listkami tymianku lub szczypiorkiem.

Gotowa pizza mimo, że na cienkim cieście i z dużą ilością składników, jest chrupiąca i dobrze wypieczona. Dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze składniki są upieczone, ale ich smak i faktura nadal są świeże i pełne aromatu. 

Dzięki podzieleniu przed pieczeniem pizze od razu gotowe są do podania i jedzenia. Jedząc każdy kawałek pizzy maczamy w roztopionym serku wymieszanym z płynnym żółtkiem.

Komentarze

Popularne posty