Pizza z chorizo, owczym serem i warzywami
Pizza
w domowym zaciszu jak z prawdziwej włoskiej pizzerii. Tak jest to
możliwe. Moje ostatnie odkrycie dedykowane dla wielbicieli pizzy i
innych włoskich wypieków to mini piecyk do pizzy. Pizza z jego użyciem
jest gotowa w 4-5 minut i rzeczywiście smakuje jak z prawdziwej włoskiej
pizzerii. Cena takiego piecyka w zależności od mocy, firmy, wielkości
kamienia i ilości kamieni oscyluje między 400, a 800 zł. Jeśli tak jak
ja jesteście wielbicielami pizzy to polecam zakup szybko się zwróci.
Poniżej kolejna propozycja domowej pizzy jak z włoskiej pizzerii.
Składniki:
proporcje na 4 okrągłe pizze o średnicy 25 cm:
ciasto:
500 g mąki do pizzy typ 00
350 ml wody
10 g świeżych drożdży piekarskich
łyżeczka miodu
łyżeczka soli morskiej
łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
semolina do podsypania ciasta
sos:
500 g passaty pomidorowej
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
sól morska
bazylia
oregano
majeranek
obłożenie na każdą pizzę:
100 g sera owczego
połówka małej czerwonej cebuli
kilka plasterków chorizo
kilka plasterków cukinii
kilka pomidorków koktajlowych
papryczka chili
ząbek czosnku
1/2 papryki czerwonej słodkiej
oregano
tymianek
listki bazylii do posypania
Wykonanie:
ciasto:
Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód,
olej, sól i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego, gładkiego i
zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło
swoją objętość.
sos:
Na
oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dolewamy
passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do
smaku przyprawami.
Ciasto
dzielimy na 4 części. Formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas
formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do
blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości. Każdy placek
cienko smarujemy sosem, posypujemy serem, układamy cienko pokrojoną cebulę, cukinię, paprykę, chili, plasterki czosnku i chorizo. Posypujemy
oregano oraz tymiankiem.
Pieczemy w nagrzanym piecu do pizzy przez 4-5 minut.
Upieczoną pizzę posypujemy listkami bazylii.
Gotowa pizza mimo, że na cienkim cieście i z dużą ilością składników, jest chrupiąca i dobrze wypieczona. Dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze składniki są upieczone, ale ich smak i faktura nadal są świeże i pełne aromatu.
Komentarze
Prześlij komentarz