Pizza z chorizo, owczym serem i warzywami

Pizza w domowym zaciszu jak z prawdziwej włoskiej pizzerii. Tak jest to możliwe. Moje ostatnie odkrycie dedykowane dla wielbicieli pizzy i innych włoskich wypieków to mini piecyk do pizzy. Pizza z jego użyciem jest gotowa w 4-5 minut i rzeczywiście smakuje jak z prawdziwej włoskiej pizzerii.  Cena takiego piecyka w zależności od mocy, firmy, wielkości kamienia i ilości kamieni oscyluje między 400, a 800 zł. Jeśli tak jak ja jesteście wielbicielami pizzy to polecam zakup szybko się zwróci. Poniżej kolejna propozycja domowej pizzy jak z włoskiej pizzerii.

Składniki:

proporcje na 4 okrągłe pizze o średnicy 25 cm:
 
ciasto:
500 g mąki do pizzy typ 00
350 ml wody 
10 g świeżych drożdży piekarskich
łyżeczka miodu
łyżeczka soli morskiej
łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
 
semolina do podsypania ciasta
 
sos:
500 g passaty pomidorowej
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
sól morska
bazylia
oregano
majeranek
 
obłożenie na każdą pizzę: 
100 g sera owczego
połówka małej czerwonej cebuli
kilka plasterków chorizo
kilka plasterków cukinii
kilka pomidorków koktajlowych
papryczka chili 
ząbek czosnku
1/2 papryki czerwonej słodkiej
oregano 
tymianek
listki bazylii do posypania

Wykonanie:

ciasto:
Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód, olej, sól i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego, gładkiego i zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło swoją objętość. 

sos:
Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dolewamy passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do smaku przyprawami.

Ciasto dzielimy na 4 części. Formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości. Każdy placek cienko smarujemy sosem, posypujemy serem, układamy cienko pokrojoną cebulę, cukinię, paprykę, chili, plasterki czosnku i chorizo. Posypujemy oregano oraz tymiankiem.
 
Pieczemy w nagrzanym piecu do pizzy przez 4-5 minut.

Upieczoną pizzę posypujemy listkami bazylii.

Gotowa pizza mimo, że na cienkim cieście i z dużą ilością składników, jest chrupiąca i dobrze wypieczona. Dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze składniki są upieczone, ale ich smak i faktura nadal są świeże i pełne aromatu.

 

Komentarze

Popularne posty