Moje zwariowane chaczapuri


Chaczapuri to potrawa kuchni gruzińskiej. Moja wersja to wariacja na temat tego dania, gdyż odbiega od oryginału. Forma została ta sama, jednak do wykonania użyłam typowo włoskich składników, a piekłam w domowym piecu do pizzy. Wyszło bardzo smacznie i aromatycznie.

Składniki:

ciasto:
500 g mąki do pizzy typ 00
350 ml wody 
10 g świeżych drożdży piekarskich
łyżeczka miodu
łyżeczka soli morskiej
łyżka oleju rzepakowego

nadzienie:
500 g serka mascarpone
200 g startej mozzarelli
150 g startego parmezanu
pęczek posiekanej natki pietruszki
2-3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
sól morska
pieprz kolorowy

na każde chaczapuri:
żółtko z przepiórczego jajka
łyżeczka masła + masło do posmarowania brzegów ciasta
 

Wykonanie:

 

Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód, olej i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego ciasta. Następnie dodajemy sól rozpuszczoną w pozostałej wodzie i stopniowo dodając oliwę energicznie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego i zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło swoją objętość.

Nadzienie:
Sery mieszamy z posiekaną natką i czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto dzielimy na porcje. Formujemy cienkie podłużne placki. Każdy placek smarujemy farszem serowym. Brzegi zwijamy do wewnątrz, tak aby uzyskać kształt łódeczki. Chaczapuri pieczemy w rozgrzanym piecu do pizzy przez 5 minut. W tradycyjnym piecyku należy wydłużyć czas pieczenia do 15-25 minut w zależności od piecyka. Na minutę przed końcem pieczenia na środku robimy wgłębienie łyżeczką, w które ostrożnie wlewamy żółtko. Brzegi smarujemy masłem i wkładamy po łyżeczce masła do środka.
Chaczapuri jemy rękami odrywając brzegi ciasta i maczając w płynnym środku.

Komentarze

Popularne posty