Anielskie ciasto z żurawiną polane niebieskim lukrem kokosowym
Składniki:
400 g cukru185 g mąki typ 405
10 - 12 białek w temperaturze pokojowej
3/4 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki cream of tartar (kwaśny winian potasu)
łyżeczka esencji waniliowej
25 g suszonej żurawiny bez cukru
obłożenie:
100 ml gęstego mleka kokosowego5 czubatych łyżek cukru pudru
6-7 suszonych kwiatów Klitorii Ternateńskiej
owoce: karambola, kiwi, suszona żurawina, płatki kokosowe, Klitoria Ternateńska
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Mąkę przesiewamy 5 razy ze 100 g cukru.
Zmieniamy obroty na średnie i stopniowo dodajmy cukier (pozostałe 300 g). Ubijamy, aż piana będzie gładka i lśniąca.
Ciasto wlewamy do okrągłej formy z kominkiem średnicy 24 cm, wygładzamy wierzch i pieczemy przez 35 do 40 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odwracamy formę do góry dnem, studzimy na kratce. Gdy ciasto ostygnie, delikatnie okrawamy ostrzem brzegi formy oraz wokół kominka.
Mleko kokosowe mieszamy z cukrem pudrem, rozkruszonymi kwiatami Klitorii Ternateńskiej, lukier odstawiamy na noc do lodówki, by zgęstniał i zabarwił się na niebiesko. Następnego dnia ciasto polewamy lukrem, ozdabiamy
ulubionymi owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz