Anielskie ciasto z żurawiną polane niebieskim lukrem kokosowym

Delikatny jak chmurka angielski biszkopt na białkach. Dzięki cream of tartar (kwaśny winian potasu) białka nie tracą swojej objętości i biszkopt jest niezwykle aksamitny i delikatny. Słodycz ciasta skontrastowałam dodając kwaśną suszoną żurawiną. Samo ciasto wykończyłam lukrem kokosowym, który zabarwiłam dodając kilka suszonych kwiatów Klitorii Ternateńskiej.

Składniki:

400 g cukru
185 g mąki typ 405
10 - 12 białek w temperaturze pokojowej
3/4 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki cream of tartar (kwaśny winian potasu)
łyżeczka esencji waniliowej
25 g suszonej żurawiny bez cukru

obłożenie:

100 ml gęstego mleka kokosowego
5 czubatych łyżek cukru pudru
6-7 suszonych kwiatów Klitorii Ternateńskiej
owoce: karambola, kiwi, suszona żurawina, płatki kokosowe, Klitoria Ternateńska

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Mąkę przesiewamy 5 razy ze 100 g cukru.
Do miski robota kuchennego wlewamy białka, sól i cream of tartar ubijamy na dużych obrotach około minuty, aż białka ubiją się na sztywną pianę.

Zmieniamy obroty na średnie i stopniowo dodajmy cukier (pozostałe 300 g). Ubijamy, aż piana będzie gładka i lśniąca.
Następnie dodajemy esencję waniliową i skórkę z cytryny. Mieszamy silikonową szpatułką. Następnie stopniowo wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy z białkami.

Ciasto wlewamy do okrągłej formy z kominkiem średnicy 24 cm, wygładzamy wierzch i pieczemy przez 35 do 40 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odwracamy formę do góry dnem, studzimy na kratce. Gdy ciasto ostygnie, delikatnie okrawamy ostrzem brzegi formy oraz wokół kominka.
 
Mleko kokosowe mieszamy z cukrem pudrem, rozkruszonymi kwiatami Klitorii Ternateńskiej, lukier odstawiamy na noc do lodówki, by zgęstniał i zabarwił się na niebiesko. Następnego dnia ciasto polewamy lukrem, ozdabiamy ulubionymi owocami. 
 

Komentarze

Popularne posty