Gołąbki z dziczyzną w sosie pomidorowo-paprykowym
Pyszne domowe gołąbki - prawie tradycyjne, prawie ponieważ tradycyjną wieprzowinę zastąpiłam mięsem z dzika, a do sosu pomidorowego dodałam papryki słodkiej i ostrej - wyszło oczywiście pysznie.
100 g ryżu
2 cebule
biała kapusta
kilka ziaren ziela angielskiego
klika liści laurowych
sól
pieprz kolorowy
gałka muszkatołowa
na sos:
2 kg mięsistych pomidorów
1 kg papryki słodkiej najlepiej ramiro
kilka ostrych papryczek
duża cebula
kilka ząbków czosnku
marchewka
sól
świeże zioła do posypania
Z kapusty wycinamy głąb, następnie przekładamy ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), podczas parzenia delikatnie obracamy i zdejmujemy liście.
Mięso zawijamy w liście.
Dno dużego i najlepiej szerokiego żeliwnego garnka wykładamy kilkoma liśćmi kapusty (np. takimi, które się porwały). Gołąbki układamy łączeniem do dołu.
Z warzyw wyciskamy gęsty sok za pomocą wyciskarki wolno obrotowej sok doprawiamy solą do smaku, do soku dodajemy pokruszone ziele angielskie i najlepiej świeże liście laurowe. Sokiem zalewamy gołąbki. Gołąbki możemy dusić na kuchence, ale ja polecam wstawić je do piecyka i piec w 180 stopniach C przez godzinę lub, aż kapusta będzie miękka.
Dzięki, że gołąbki pieką się w soku pomidorowo-paprykowym, kapusta się nie rozgotuje, pozostanie jędrna, a smaki się połączą.
Składniki:
700 g mielonego mięsa z dzika (np. łopatka, szynka lub karczek)100 g ryżu
2 cebule
biała kapusta
kilka ziaren ziela angielskiego
klika liści laurowych
sól
pieprz kolorowy
gałka muszkatołowa
na sos:
2 kg mięsistych pomidorów
1 kg papryki słodkiej najlepiej ramiro
kilka ostrych papryczek
duża cebula
kilka ząbków czosnku
marchewka
sól
świeże zioła do posypania
Wykonanie:
Mięso wkładamy do miski. Ugotowany ryż wkładamy do mięsa. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do mięsa z ryżem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy.Z kapusty wycinamy głąb, następnie przekładamy ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), podczas parzenia delikatnie obracamy i zdejmujemy liście.
Mięso zawijamy w liście.
Dno dużego i najlepiej szerokiego żeliwnego garnka wykładamy kilkoma liśćmi kapusty (np. takimi, które się porwały). Gołąbki układamy łączeniem do dołu.
Z warzyw wyciskamy gęsty sok za pomocą wyciskarki wolno obrotowej sok doprawiamy solą do smaku, do soku dodajemy pokruszone ziele angielskie i najlepiej świeże liście laurowe. Sokiem zalewamy gołąbki. Gołąbki możemy dusić na kuchence, ale ja polecam wstawić je do piecyka i piec w 180 stopniach C przez godzinę lub, aż kapusta będzie miękka.
Dzięki, że gołąbki pieką się w soku pomidorowo-paprykowym, kapusta się nie rozgotuje, pozostanie jędrna, a smaki się połączą.
Komentarze
Prześlij komentarz