Pierogi z ciastem szpinakowym z nadzieniem z pieczonej dyni
Składniki:
Na ciasto:
1 kg mąki15 - 20 dag roztopionego masła
200 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól
Farsz:
dynia piżmowa2 marchewki
korzeń pietruszki
2 papryczki chili
fenkuł
30 g suszonej żurawiny
3 szalotki
kilka ziaren angielskich
kilka świeżych liści laurowych
sól
pieprz
łyżka miodu
kilka ząbków czosnku
1 cm kawałek świeżego imbiru
0,5 cm kawałek świeżej kurkumy
100 g masła
Wykonanie:
Farsz: Obrane warzywa kroimy w duże kawałki, przekładamy je do żeliwnego garnka, dodajemy masło oraz przyprawy. Pieczemy w 180 stopniach C przez 1,5 godziny. Ostudzone warzywa mielimy. Opcjonalnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie odstawiamy na noc do lodówki.Ciasto: Szpinak blanszujemy. Odciśnięty szpinak, przekładamy do blendera, dodajemy czosnek i śmietanę, a następnie miksujemy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione masło, zmiskowany szpinak i sól. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać plastelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, żeby nie obeschło.
Z ciasta formujemy wałeczek. Kroimy go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni by uzyskać okrągły placuszek, który jeszcze wałkujemy. Każdy placuszek nadziewamy farszem zawijamy brzegi.
Pierogi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie.
Możemy je podawać od razu z wody lub odsmażone na klarowanym maśle.
Komentarze
Prześlij komentarz