Dynia piżmowa w stylu hasselback
Pyszna pieczona dynia piżmowa, dzięki głębokim nacięciom zioła i masło dociera do jej środka, dzięki czemu każdy jej kawałek jest pełny smaku i aromatu.
Składniki:
dynia piżmowa
200 g masła
kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
cebula czerwona
chili żółte
chili czerwone
rozmaryn
kilka świeżych listków laurowych
sól morska
koperek
natka pietruszki sól
Wykonanie:
Dynię kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazdo nasienne. Dynię układamy między dwoma pałeczkami do sushi lub drewnianymi łyżkami i kroimy na cienkie plasterki (dzięki łyżkom/pałeczkom nie docinamy do końca). Dynię przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Do rondelka przekładamy masło dodajemy starty imbir, przeciśnięty czosnek, cienko pokrojoną cebulę, chili pokrojone w plasterki, listki rozmarynu, liście laurowe oraz sól. Masło rozpuszczamy.
Masłem z ziołami polewamy dynię. Pieczemy w 180 stopniach C, aż dynia stanie się miękka, co jakiś czas polewamy masłem.
Gdy dynia jest już miękka do masła wsypujemy posiekaną pietruszkę i koperek. Dynię polewamy masłem i ziołami.
Komentarze
Prześlij komentarz