Kopytka z pieczonej dyni piżmowej
Pyszne kopytka z pieczonej dyni z dodatkiem marchewki, fenkułu i chili.
2 marchewki
korzeń pietruszki
2 papryczki chili
fenkuł
3 szalotki
kilka ziaren angielskich
kilka świeżych liści laurowych
sól
pieprz
kilka ząbków czosnku
1 cm kawałek świeżego imbiru
0,5 cm kawałek świeżej kurkumy
100 g masła
gałka muszkatołowa
około 2 - 3 szklanek mąki krupczatki
do podania:
rukola
czerwony pieprz
100 g masła
pęczek szałwii
Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku. Jak wypłyną są gotowe.
Masło rozpuszczamy dodajemy do niego listki szałwii. Masłem polewamy kopytka, posypujemy rukolą oraz czerwonym pieprzem.
Składniki:
dynia piżmowa2 marchewki
korzeń pietruszki
2 papryczki chili
fenkuł
3 szalotki
kilka ziaren angielskich
kilka świeżych liści laurowych
sól
pieprz
kilka ząbków czosnku
1 cm kawałek świeżego imbiru
0,5 cm kawałek świeżej kurkumy
100 g masła
gałka muszkatołowa
około 2 - 3 szklanek mąki krupczatki
do podania:
rukola
czerwony pieprz
100 g masła
pęczek szałwii
Wykonanie:
Obrane warzywa kroimy w duże kawałki, przekładamy je do żeliwnego garnka, dodajemy masło oraz przyprawy. Pieczemy w 180 stopniach C przez 1,5 godziny. Ostudzone warzywa mielimy lub przeciskamy przez praskę. Opcjonalnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Do masy warzywnej dodajemy mąkę, zagniatamy ciasto. Ciasto powinno łatwo się formować. W miarę potrzeby podsypujemy mąką. Z ciasta zagniatamy wałeczki, a następnie kroimy na kawałki.Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku. Jak wypłyną są gotowe.
Masło rozpuszczamy dodajemy do niego listki szałwii. Masłem polewamy kopytka, posypujemy rukolą oraz czerwonym pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz