Kotlety rybne z sosem kawiorowym
Chrupiące zewnątrz i niezwykle delikatne w środku kotlety rybne. Idealnym uzupełnieniem dla nich jest sos jogurtowy z dodatkiem kawioru.
bułka tarta lub kaszka orkiszowa do obtoczenia
olej do smażenia
koperek
100 g kawioru, u mnie z łososia
Na głęboki talerz wysypujemy bułkę tartą lub kaszkę orkiszową. Na talerz wykładamy łyżkę stołową masy rybnej obsypujemy bułką/kaszką i formujemy okrągłego kotlecika. Postępujemy tak samo z resztą masy rybnej.
Kotleciki smażymy na gorącym oleju po 2-3 minuty z każdej strony.
Przygotowanie sosu. Jogurt mieszamy z kawiorem i posiekanym koperkiem. Nie solimy bo kawior jest wystarczająco słony.
Kotleciki podajemy z sosem kawiorowym.
Doskonałym dodatkiem do kotletów są również pieczone młode ziemniaczki lub świeże pieczywo.
Składniki:
0,5 kg filetów ryb słodkowodnych bez skóry i ości u mnie karpie i karasie
koperek
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
3-4 jajka
papryczka chili
3 łyżki drobnej kaszki orkiszowejbułka tarta lub kaszka orkiszowa do obtoczenia
olej do smażenia
sos:
250 g gęstego jogurtukoperek
100 g kawioru, u mnie z łososia
Wykonanie:
Ryby mielimy na drobnym oczku. Zmielone mięso ryb mieszamy z posiekanym koperkiem, chili, kaszką orkiszową, jajkami oraz przyprawami. Całość mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze 1-2 łyżki kaszki orkiszowej.Na głęboki talerz wysypujemy bułkę tartą lub kaszkę orkiszową. Na talerz wykładamy łyżkę stołową masy rybnej obsypujemy bułką/kaszką i formujemy okrągłego kotlecika. Postępujemy tak samo z resztą masy rybnej.
Kotleciki smażymy na gorącym oleju po 2-3 minuty z każdej strony.
Przygotowanie sosu. Jogurt mieszamy z kawiorem i posiekanym koperkiem. Nie solimy bo kawior jest wystarczająco słony.
Kotleciki podajemy z sosem kawiorowym.
Doskonałym dodatkiem do kotletów są również pieczone młode ziemniaczki lub świeże pieczywo.
Komentarze
Prześlij komentarz