Kotlety rybne z sosem kawiorowym

Chrupiące zewnątrz i niezwykle delikatne w środku kotlety rybne. Idealnym uzupełnieniem dla nich jest sos jogurtowy z dodatkiem kawioru.


Składniki:

0,5 kg filetów ryb słodkowodnych bez skóry i ości u mnie karpie i karasie
koperek
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
3-4 jajka
papryczka chili
3 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
bułka tarta lub kaszka orkiszowa do obtoczenia
olej do smażenia

sos:

250 g gęstego jogurtu
koperek
100 g kawioru, u mnie z łososia

Wykonanie:

Ryby mielimy na drobnym oczku. Zmielone mięso ryb mieszamy z posiekanym koperkiem, chili, kaszką orkiszową, jajkami oraz przyprawami. Całość mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze 1-2 łyżki kaszki orkiszowej.

Na głęboki talerz wysypujemy bułkę tartą lub kaszkę orkiszową. Na talerz wykładamy łyżkę stołową masy rybnej obsypujemy bułką/kaszką i formujemy okrągłego kotlecika. Postępujemy tak samo z resztą masy rybnej.

Kotleciki smażymy na gorącym oleju po 2-3 minuty z każdej strony.

Przygotowanie sosu. Jogurt mieszamy z kawiorem i posiekanym koperkiem. Nie solimy bo kawior jest wystarczająco słony.

Kotleciki podajemy z sosem kawiorowym.
Doskonałym dodatkiem do kotletów są również pieczone młode ziemniaczki lub świeże pieczywo.

Komentarze

Popularne posty