Pasztet rybny gotowany na parze
Pasztet z ryb słodkowodnych otulony kremowym awokado, z dodatkiem kolorowych warzyw - pięknie wygląda i pysznie smakuje.
Tak przygotowane pasztet wkładamy do parowara i gotujemy na parze przez 30 minut.
Pasztet pozostawiamy w temperaturze pokojowej do wystudzenia, następnie chłodzimy w lodówce przez 2-3 godziny. Po tym czasie pasztet jest gotowy do jedzenia. Smacznego.
Składniki:
0,5 kg filetów ryb słodkowodnych bez skóry i ości u mnie karpie i karasie
koperek
szczypiorek
pietruszka
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
3-4 jajka
5 łyżek drobnej kaszki razowej orkiszowej
kilka baby marchewek
2-3 łyżki mrożonego groszku
żółta marchewka
kilka różyczek obgotowanego kalafiora i/lub brokułu
papryczka chili
duże awokado
Wykonanie:
Ryby mielimy na drobnym oczku. Zmielone mięso ryb mieszamy z posiekanymi ziołami, kaszką orkiszową, jajkami oraz przyprawami. Całość mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze 1-2 łyżki kaszki orkiszowej. Do masy dodajemy warzywa, mieszamy.
Na foli spożywczej układamy warstwę cienko pokrojonego awokado. Na awokado wykładamy masę rybną. Masę rybną obkładamy plasterkami awokado i szczelnie owijamy folią spożywczą.
Komentarze
Prześlij komentarz