Pasztet z polenty

Pasztet z polenty smakuje wyśmienicie zarówno na zimno jak i gorąco. Po wystudzeniu można pokroić go w grube plastry i odsmażyć na patelni grillowej. W każdej formie smakuje wybornie.


Składniki:

1,5 szklanki kaszki kukurydzianej
6-7 szklanek wody
200 g startego parmezanu
100 g masła

200 g mini marchewek
150 g groszku cukrowego
150 g szynki parmeńskiej


Wykonanie:

Jest wiele sposobów gotowania polenty. Najbardziej popularne to wsypanie kaszki na wrzątek i jej wolne gotowanie przez około godzinę ciągle mieszając, by się nie przypaliła. Drugi sposób to wymieszanie kaszki w zimnej wodzie i również wolne gotowanie przez około godzinę ciągle mieszając. Dla mniej wprawionych polecam drugi sposób, by uzyskać gładką konsystencję bez grudek.

Do ugotowanej jeszcze gorącej polenty dodajemy masło i starty ser, mieszamy.

Foremkę wykładamy plasterkami szynki, wlewamy połowę polenty, układamy na niej marchewki i groszek, wylewamy resztę polenty. Wierzch przykrywamy szynką. Pieczemy 30-45 minut w 170 stopniach C.

Polentę możemy podawać na gorąco. By na gorąco dobrze się kroiła po upieczeniu należy dać jej około 20 minut by odpoczęła.

Świetnie smakuje na zimno podana z np. z salsą pomidorową.

Można pokroić również ją na grube plasterki i podsmażyć na patelni grillowej lub grillu.


Komentarze

Popularne posty