Pasztet z polenty
Pasztet z polenty smakuje wyśmienicie zarówno na zimno jak i gorąco. Po wystudzeniu można pokroić go w grube plastry i odsmażyć na patelni grillowej. W każdej formie smakuje wybornie.
6-7 szklanek wody
200 g startego parmezanu
100 g masła
200 g mini marchewek
150 g groszku cukrowego
150 g szynki parmeńskiej
Jest wiele sposobów gotowania polenty. Najbardziej popularne to wsypanie kaszki na wrzątek i jej wolne gotowanie przez około godzinę ciągle mieszając, by się nie przypaliła. Drugi sposób to wymieszanie kaszki w zimnej wodzie i również wolne gotowanie przez około godzinę ciągle mieszając. Dla mniej wprawionych polecam drugi sposób, by uzyskać gładką konsystencję bez grudek.
Do ugotowanej jeszcze gorącej polenty dodajemy masło i starty ser, mieszamy.
Foremkę wykładamy plasterkami szynki, wlewamy połowę polenty, układamy na niej marchewki i groszek, wylewamy resztę polenty. Wierzch przykrywamy szynką. Pieczemy 30-45 minut w 170 stopniach C.
Polentę możemy podawać na gorąco. By na gorąco dobrze się kroiła po upieczeniu należy dać jej około 20 minut by odpoczęła.
Świetnie smakuje na zimno podana z np. z salsą pomidorową.
Można pokroić również ją na grube plasterki i podsmażyć na patelni grillowej lub grillu.
Składniki:
1,5 szklanki kaszki kukurydzianej6-7 szklanek wody
200 g startego parmezanu
100 g masła
200 g mini marchewek
150 g groszku cukrowego
150 g szynki parmeńskiej
Wykonanie:
Do ugotowanej jeszcze gorącej polenty dodajemy masło i starty ser, mieszamy.
Foremkę wykładamy plasterkami szynki, wlewamy połowę polenty, układamy na niej marchewki i groszek, wylewamy resztę polenty. Wierzch przykrywamy szynką. Pieczemy 30-45 minut w 170 stopniach C.
Polentę możemy podawać na gorąco. By na gorąco dobrze się kroiła po upieczeniu należy dać jej około 20 minut by odpoczęła.
Świetnie smakuje na zimno podana z np. z salsą pomidorową.
Można pokroić również ją na grube plasterki i podsmażyć na patelni grillowej lub grillu.
Komentarze
Prześlij komentarz