Pasztet rybny z warzywami
Wyglądem do złudzenia przypomina tradycyjny pasztet mięsny, ale zdradza go delikatny smak ryb słodkowodnych oraz delikatniejsza konsystencja.
Składniki:
0,7 kg filetów ryb słodkowodnych bez skóry i ości u mnie karpie i karasie
koperek
szczypiorek
pietruszka
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
5-6 jajek
6-7 łyżek drobnej kaszki razowej orkiszowej
kilka baby marchewek
5-6 łyżek mrożonego groszku
1-2 żółte marchewki
kilka różyczek obgotowanego kalafiora i/lub brokułu
papryczka chili
kaszka orkiszowa do posypania wierzchu
Wykonanie:
Ryby
mielimy na drobnym oczku. Zmielone mięso ryb mieszamy z posiekanymi
ziołami, kaszką orkiszową, jajkami oraz przyprawami. Całość mieszamy.
Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze 1-2 łyżki kaszki
orkiszowej. Do masy dodajemy warzywa, mieszamy.
Formę na pasztet smarujemy masłem i wysypujemy kaszką orkiszową lub wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przekładamy masę, kilka razy uderzamy foremką o blat, by masa się dokładnie ułożyła w foremce. Wierzch posypujemy kaszką. Pieczemy w 170-180 stopniach C przez 45-50 minut. Pasztet wyśmienicie smakuje na gorąco jak i na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz