Karmazyn pieczony na kamieniu solnym pod kruszonką z sezamu i pestek dyni

Karmazyn to ryba o charakterystycznym czerwonym zabarwieniu skóry, mięso natomiast jest białe i delikatne w smaku. Karmazyn jest rybą, którą charakteryzuje niska zawartość tłuszczu i cholesterolu. 100 g karmazyna to tylko 79 kalorii. Ponadto w 100 g mięsa znajduje się wiele cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu:
35% dziennego zapotrzebowania fosforu,
52% dziennego zapotrzebowania selenu, 
63% dziennego zapotrzebowania witaminy B12. 
W mięsie karmazyna znajduje się również potas, magnez, niacyna oraz wapń.

Istotne również jest to, że mięso karmazyna charakteryzuje się niską akumulacją rtęci co jest istotne przy wyborze ryb morskich.

Składniki:

500 g filetów z karmazyna
 
kruszonka:
łyżeczka grubej soli morskiej
5 łyżek jasnego sezamu
3 łyżki pestek dyni
 
2 kamienie solne z soli himalajskiej

pieczone ziemniaki:
1 kg małych ziemniaków
sól morska
bazylia
lubczyk
koper
majeranek
oregano
pietruszka
tymianek
olej rzepakowy 

sałatka:
sałata masłowa
mała czerwona cebula
200 g pomidorków koktajlowych
200 g jogurtu nadbużańskiego
pęczek koperku
sól ziołowa
pieprz kolorowy

Wykonanie:

Przygotowanie ryby: 

Sól morską, sezam i pestki dyni rozcieramy w moździerzu.

Kamienie solne wkładamy do piecyka. Nagrzewamy je w 200°C przez 30 minut. Na kamieniach układamy filety oprószone mieszanką soli, sezamu i pestek dyni. Pieczemy przez 5 minut.

Przygotowanie ziemniaków:

Umyte ziemniaki obgotowujemy w osolonym wrzątku przez 15 minut. Ziemniaki kroimy w ósemki. Oprószamy solą i skrapiamy olejem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200°C przez około 25 minut, aż się zrumienią. Upieczone ziemniaczki posypujemy ziołami.

Przygotowanie sałatki:

Sałatę rwiemy na drobne kawałki. Jogurt mieszamy z posiekanym koperkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy sałatę. Dodajemy cienko pokrojoną cebulę i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Całość posypujemy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

Podanie:

Z piecyka ostrożnie wyjmujemy kamienie. Uwaga będą bardzo gorące. Ja wyjmuje je szczypcami kuchennymi. Kamienie układamy na żaroodpornych deskach lub talerzach. Obok układamy ziemniaki i sałatkę. Całość posypujemy natką pietruszki i czerwonym pieprzem.


Komentarze

Popularne posty