Pizza z ośmiorniczkami, kaparami i rukolą


Pyszna domowa pizza z ośmiorniczkami, kaprami oraz listkami rukoli.
 

Składniki:

ciasto:
1 kg mąki do pizzy typ 00
700 ml wody 
20 g świeżych drożdży piekarskich
100 g kawałek surowego ciasta drożdżowego, które leżakowało kilka dni w lodówce 
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
 
semolina do podsypania ciasta
 
sos:
500 g passaty pomidorowej
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
sól morska
bazylia
oregano
majeranek
 
obłożenie na każdą pizzę:
około 16 ugotowanych baby ośmiorniczek
łyżka oleju rzepakowego
łyżka soku z cytryny
pieprz kolorowy
posiekana natka pietruszki
ząbek czosnku 
 
mała czerwona cebula 
kapary
50 g startego sera pecorino
oregano
 
rukola do posypania

Wykonanie:

ciasto:
Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód, olej, kawałek ciasta, sól i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego ciasta. Następnie dodajemy oliwę energicznie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego i zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło swoją objętość. Odrywamy ciasto, które będzie potrzebne nam teraz na pizzę.
 
Resztę ciasta przekładamy do metalowej lub szklanej miski i owijamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki. Ciasto możemy przechowywać w lodówce spokojnie 7 dni, fermentacja drożdżowa będzie powoli zachodzić. Na godzinę przed użyciem ciasto wyciągamy z lodówki. 
Kawałek ciasta około 100 g zawsze zostawiam jako bazę pod następne ciasto drożdżowe, pełni ono rolę zaczynu.
 
Wyjętą z lodówki porcję ciasta układamy na blacie posypanym semoliną. Ciasto również lekko posypujemy. Przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na 1-2 godziny, żeby nabrało temperatury pokojowej i wyrosło.

Wyrośnięte ciasto rozpłaszczamy dłońmi. Następnie obracając na blacie i formując dłonią nadajemy mu okrągły kształt i pożądaną grubość. Z ciasta formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości.
Ja tym razem kształtowałam na kamieniu, który ma taką samą wielkość jak ten, który mam w piecyku.
Ciasto najlepiej kształtować dłońmi, nie wałkować, gdyż podczas wałkowania pozbywamy się bąbelków powietrza.
 
Ciasto przekładamy na szpachelkę. Przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy na bok i przygotowujemy składniki do obłożenia pizzy.

sos:
Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dolewamy passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do smaku przyprawami.
 
Ośmiorniczki przekładamy do miseczki. Dodajemy czosnek, posiekaną natkę pietruszki i pieprz. Skrapiamy olejem i sokiem z cytryny mieszamy. Odstawiamy na kilka minut by przeszły smakami.

Każdy placek cienko smarujemy sosem,  posypujemy serem pecorino, układamy cebulę, kapary, i ośmiorniczki. Całość posypujemy oregano.

Pieczemy w nagrzanym piecu do pizzy przez 4-5 minut.

Posypujemy rukolą.

Gotowa pizza mimo z dużą ilością składników, jest chrupiąca puszysta i dobrze wypieczona. Dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze składniki są upieczone, ale ich smak i faktura nadal są świeże i pełne aromatu. 

Komentarze

Popularne posty