Pizza z krewetkami, żółtą papryką i czerwoną cebulą

Kolejna propozycja domowej pizzy. Tym razem z dodatkiem krewetek, słodkiej papryki i czerwonej cebuli.

Składniki:

ciasto:
1 kg mąki do pizzy typ 00
700 ml wody 
20 g świeżych drożdży piekarskich
100 g kawałek surowego ciasta drożdżowego, które leżakowało kilka dni w lodówce 
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
 
semolina do podsypania ciasta
 
sos:
500 g passaty pomidorowej
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
sól morska
bazylia
oregano
majeranek
 
obłożenie na każdą pizzę:
100 g obranych krewetek
łyżka sosu tabasco
przetarty ząbek czosnku
łyżeczka miodu
mała czerwona cebula
mini żółta słodka papryka
100 g sera cheddar
oregano 

bazylia do posypania

Wykonanie:

ciasto:
Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód, olej, kawałek ciasta, sól i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego ciasta. Następnie dodajemy oliwę energicznie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego i zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło swoją objętość. Odrywamy ciasto, które będzie potrzebne nam teraz na pizzę.
 
Resztę ciasta przekładamy do metalowej lub szklanej miski i owijamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki. Ciasto możemy przechowywać w lodówce spokojnie 7 dni, fermentacja drożdżowa będzie powoli zachodzić. Na godzinę przed użyciem ciasto wyciągamy z lodówki. 
Kawałek ciasta około 100 g zawsze zostawiam jako bazę pod następne ciasto drożdżowe, pełni ono rolę zaczynu.
 
Wyjętą z lodówki porcję ciasta układamy na blacie posypanym semoliną. Ciasto również lekko posypujemy. Przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na 1-2 godziny, żeby nabrało temperatury pokojowej i wyrosło.

Wyrośnięte ciasto rozpłaszczamy dłońmi. Następnie obracając na blacie i formując dłonią nadajemy mu okrągły kształt i pożądaną grubość. Z ciasta formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości.
Ja tym razem kształtowałam na kamieniu, który ma taką samą wielkość jak ten, który mam w piecyku.
Ciasto najlepiej kształtować dłońmi, nie wałkować, gdyż podczas wałkowania pozbywamy się bąbelków powietrza.
 
 Ciasto przekładamy na szpachelkę. Przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy na bok i przygotowujemy składniki do obłożenia pizzy.

sos:
Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dolewamy passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do smaku przyprawami.
 
Krewetki skrapiamy tabasco, miodem, dodajemy czosnek. Mieszamy. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby się zamarynowały.

Każdy placek cienko smarujemy sosem,  posypujemy serem, układamy pokrojoną na mandolinie cebulę oraz paprykę i krewetki. Posypujemy oregano. 

Pieczemy w nagrzanym piecu do pizzy przez 4-5 minut.

Upieczoną pizzę posypujemy bazylią.

Gotowa pizza mimo, że na cienkim cieście i z dużą ilością składników, jest chrupiąca i dobrze wypieczona. Dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze składniki są upieczone, ale ich smak i faktura nadal są świeże i pełne aromatu. 


 

Komentarze

Popularne posty