Bajgle miodowe
Bajgle dzięki obgotowaniu w wodzie z dodatkiem miodu nabierają miodowego saromatu, a podczas pieczenia pięknie się rumienią.
20 g świeżych drożdży
300 ml letniej wody
łyżka cukru
łyżeczka soli
2 jajka
na litr wody 14 łyżeczek miodu
ziarna do posypania: jasny i czarny sezam, złote siemię lniane, mak
Mąkę przesiewamy do miski, w środku mąki robimy wgłębienie, kruszymy drożdże i zalewamy wodą. Lekko mieszamy. Rozczyn oprószamy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka, cukier i sól dokładnie mieszamy. Dodajemy do rozczynu wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto oprószamy mąką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę. Dzielimy na 10-12 części. Z każdej części robimy wałeczek, który następnie łączymy tak by powstała bułeczka z dziurką. Można również bajgle robić innym sposobem tzn.zrobić z ciasta kuleczkę, a następnie w środku palcem obtoczonym w mące zrobić dziurkę, którą rozciągamy już dwoma palcami.
Tak przygotowane bajgle układamy na stolnicy oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.
W szerokim garnku gotujemy wodę z dodatkiem miodu (2-3 litry). Doprowadzamy do wrzenia. Bajgle gotujemy po 2 minuty z każdej strony.
Obgotowane bajgle kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Bajgle posypujemy nasionami. Pieczemy w 200ºC przez 12 - 15 minut, aż będą lekko złote.
Bajgle wykładamy na kratkę do ostudzenia.
Składniki:
proporcje na 10-12 sztuk
500 g mąki pszennej typ 65020 g świeżych drożdży
300 ml letniej wody
łyżka cukru
łyżeczka soli
2 jajka
na litr wody 14 łyżeczek miodu
ziarna do posypania: jasny i czarny sezam, złote siemię lniane, mak
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, w środku mąki robimy wgłębienie, kruszymy drożdże i zalewamy wodą. Lekko mieszamy. Rozczyn oprószamy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka, cukier i sól dokładnie mieszamy. Dodajemy do rozczynu wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto oprószamy mąką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę. Dzielimy na 10-12 części. Z każdej części robimy wałeczek, który następnie łączymy tak by powstała bułeczka z dziurką. Można również bajgle robić innym sposobem tzn.zrobić z ciasta kuleczkę, a następnie w środku palcem obtoczonym w mące zrobić dziurkę, którą rozciągamy już dwoma palcami.
Tak przygotowane bajgle układamy na stolnicy oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.
W szerokim garnku gotujemy wodę z dodatkiem miodu (2-3 litry). Doprowadzamy do wrzenia. Bajgle gotujemy po 2 minuty z każdej strony.
Obgotowane bajgle kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Bajgle posypujemy nasionami. Pieczemy w 200ºC przez 12 - 15 minut, aż będą lekko złote.
Bajgle wykładamy na kratkę do ostudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz