Chutney z mango
Słodko-pikantny chutney z mango idealny do kanapek oraz dań z ryb lub drobiu.
2 kg mango (słodkie, ale dosyć twarde)
8 ziarenek kardamonu
2 ząbki czosnku
1 świeża papryczka chili
500 ml octu z białego wina
400 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
1 łyżeczka ziaren kolendry
Składniki:
proporcje na 4 słoiki po 200 ml
2 kg mango (słodkie, ale dosyć twarde)
8 ziarenek kardamonu
2 ząbki czosnku
1 świeża papryczka chili
500 ml octu z białego wina
400 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka chili w proszku
2 łyżeczki czarnuszki
8 cm kawałek świeżego imbiru
2 łyżeczki czarnuszki
8 cm kawałek świeżego imbiru
2 łyżeczki soli morskiej
Wykonanie:
Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ziarenka kardamonu pozbawiamy wierzchniej warstwy. Czosnek i chili drobno siekamy.
Do garna o grubym dnie wlewamy ocet i wsypujemy cukier, podgrzewamy na wolnym ogniu i lekko redukujemy.
Kmin rzymski, kardamon i ziarna kolendry prażymy na suchej patelni, a następnie rozcieramy w moździerzu.
Do garnka z octem i cukrem dodajemy pokrojone mango, roztarte przyprawy (proszkowane chili, kardamon, kolendrę i kmin), wsypujemy czarnuszkę i sól. Dodajemy czosnek i imbir.
Gotujemy na wolnym ogniu około 45-60 minut, aż płyny się zredukują i powstanie zawiesista konsystencja. Na koniec dodajemy posiekane świeże chili i gotujemy jeszcze 10 minut.
Gorący chutney przelewamy do wysterylizowanych słoików. Przechowujemy w suchym chłodnym miejscy do około 6 miesięcy.
Komentarze
Prześlij komentarz